Λ.Ο.Α.Τ.Κ.Ι.+ Κοινότητα

Στο Athens Pride 2017

Παρά τον θετικό πρόσφατο νόμο Νόμος 4491/2017 με τον οποίο παρέχεται σε διεμφυλικά άτομα το δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους, ως στοιχείου της προσωπικότητάς τους, και το δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικότητας με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου τους, παραμένουν στην χώρα πολλά προβλήματα και έντονες διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, εμφάνισης και ταυτότητας φύλου.

Αυτές οι διακρίσεις λαμβάνουν τη μορφή εξευτελιστικής συμπεριφοράς από
προϊσταμένους/ες ή συναδέλφους/ισσες (παρενόχληση) στον χώρο εργασίας, την έκφραση ομοφοβίας ή τρανσφοβίας μέσω ειρωνικών, κακόβουλων και υβριστικών σχολίων κατά τη συναλλαγή με δημόσιες υπηρεσίες, και τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών (άσκηση βίας) από το ευρύ κοινό και τα ΜΜΕ.

Παράλληλα, σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογονεϊκές οικογένειες (δηλαδή οικογένειες με δύο γονείς ιδίου φύλου), κυρίως ως προς την αναγνώριση γονεϊκών δικαιωμάτων στον γονέα που δεν έχει έννομη (βιολογική ή θετή) σχέση με το παιδί (ληξιαρχικές εγγραφές, συμμετοχή σε σχολικές δραστηριότητες, πρόσβαση σε περίθαλψη κ.λπ.).

Συνάντηση με την οργάνωση Rainbow Rose των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (19.01.2018)

Ο δήμος μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει τις παρακάτω δράσεις:
• Έχει συμπεριλάβει για πρώτη φορά (σε όλη την Ελλάδα) στο Πρόγραμμα
Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Αθηναίων (2015-2019) δράσεις για την
καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, εμφάνισης και ταυτότητας φύλου.
• Υποστηρίζει το Athens Pride με την συστηματική παρουσία του Δημάρχου, ο οποίος τις δύο τελευταίες χρονιές παραχωρεί την πλατεία Συντάγματος για την εκδήλωση.
• Φιλοξενεί τη Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης για συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή 11528 ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ για ΛΟΑΤΚΙ άτομα που οργανώνεται από ομάδα οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ μεταξύ των οποίων είναι και η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ.
• Συνεργάστηκε με την Καναδική πρεσβεία και την οργάνωση Solidarity Now για την πραγματοποίηση εκδήλωσης (18/1/2017) στην οποία παρουσιάστηκε η Καναδική ταινία του Πολ Εμίλ ντ Εντρεμόν « Μια τελευταία ευκαιρία» με θέμα τις προσπάθειες των ΛΟΑΤΚΙ Προσφύγων στον Καναδά να πάρουν άσυλο και την υποστήριξη του ΛΟΑΤ κινήματος.
• Περιλάβαμε τη διαφορετικότητα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στην κεντρική μας εκδήλωση στις 8 του Μάρτη 2018 με θέμα «Φύλο &
Διαφορετικότητα» Τέσσερις Γυναίκες μιλούν για τη δική τους Ιστορία (μία πρώην εξαρτημένη, μία με πρόβλημα όρασης, μία με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, μία πρόσφυγας)
• Συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Γαλλική Πρεσβεία (14/5/2018) για το Athens Pride
• Εκδήλωσε το ενδιαφέρον σε συνεργασίες με οργανώσεις και ομάδες κυρίως μέσω του Δικτύου των οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ για προγράμματα που αφορούν την καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, εμφάνισης και ταυτότητας φύλου.