Ηλεκτρονικό περιοδικό healthview.gr «Δωρεάν υπηρεσίες από τα έξι δημοτικά ιατρεία»

2019/05/20
Ηλεκτρονικό περιοδικό healthview.gr "Δωρεάν υπηρεσίες από τα έξι δημοτικά ιατρεία"

Σήμερα τα δημοτικά ιατρεία καλύπτουν παραδοσιακά βασικές ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας παρέχοντας εντελώς δωρεάν ορισμένες ιατρικές ειδικότητες (γενικό γιατρό, παιδίατρο, οφθαλμίατρο, καρδιολόγο, γυναικολόγο, οδοντίατρο κλπ) σε 6 γειτονιές της Αθήνας: τα Πατήσια, την Κυψέλη, τον Κολωνό, τα Πετράλωνα, τον Νέο Κόσμο, το Κέντρο της Αθήνας (Σόλωνος).

Για την ανάπτυξή τους τα τελευταία χρόνια μας μιλά σήμερα στο healthview.gr η Μαρία Στρατηγάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ» του Παύλου Γερουλάνου και αναπληρώτρια  καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Συνέντευξη στον ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

― Γιατί δώσατε τόση βαρύτητα στην ανάπτυξη των δημοτικών ιατρείων;

Για ένα και βασικό λόγο: Τα δημοτικά ιατρεία είναι οι μοναδικές κοινωνικές υποδομές του δήμου στις κοινότητες. Έπρεπε να αναβαθμισθούν άμεσα και να επεκτείνουν τις δωρεάν υπηρεσίες τους σε νέους τομείς. Να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς για τους ευάλωτους, και όχι μόνον, κατοίκους της πόλης μας. Η φτώχεια αυξήθηκε, μεγάλες ομάδες προσφύγων ήρθαν στην Αθήνα, ο δήμος έπρεπε να αντιμετωπίσει τις νέες και τις παλιές κοινωνικές ανάγκες ενισχύοντας τις κοινωνικές υποδομές του.

― Κάποια από τα έξι που υπάρχουν στην Αθήνα έχουν χαρακτηριστεί πρότυπα και πολυδύναμα, όπως εκείνο της οδού Σαρανταπόρου 4 στα Πατήσια. Τι θα πει «πρότυπα και πολυδύναμα» σε αυτή την περίπτωση;

Τα κτήρια των δημοτικών ιατρείων στην Κυψέλη και στα Πατήσια, ανακαινίσθηκαν πλήρως στην πρώτη θητεία του Δημάρχου Γιώργου Καμίνη. Γι’ αυτό τον λόγο αρχίσαμε από αυτά τα δύο, την μετατροπή των δημοτικών Ιατρείων σε Πολυδύναμα κέντρα ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι εμπλουτίσθηκαν με νέες ιατρικές ειδικότητες, αλλά κυρίως με νέες κοινωνικές ειδικότητες (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εργασιακοί σύμβουλοι κλπ), έτσι ώστε να μπορούν παρέχουν μια ολιστική αντιμετώπιση των πολιτών που έχουν ανάγκη. Η επιτυχία του εγχειρήματος φαίνεται από τα αποτελέσματα. Διπλασιάσθηκαν τα ραντεβού στα δημοτικά ιατρεία από 58.000 σε 104.000 σε ένα μόνο χρόνο (2017) κυρίως χάριν στα δύο Πολυδύναμα.

― Τι εννοείτε με τον όρο «ολιστική αντιμετώπιση του πολίτη»;

Είναι πλέον κοινός τόπος (και επίσημη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) ότι η υγεία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική και ψυχική μας κατάσταση. Ιδιαίτερα τα προβλήματα που χρήζουν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα προβλήματα ανεργίας, ψυχικής επιβάρυνσης, νομικής φύσης κλπ. Αν λοιπόν δε δούμε τον άνθρωπο σφαιρικά και τον υποστηρίξουμε για το σύνολο των αναγκών του, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε πολλά. Γι αυτό και στα πολυδύναμα δημοτικά ιατρεία έχουμε στον ίδιο χώρο και ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες στο πρότυπο “One stop shop”.

― Ένας δήμος μοιάζει δύσκολο να τα κατορθώσει όλα αυτά μόνος του. Εσείς πού απευθυνθήκατε; Με ποιους συνεργαστήκατε;

Πράγματι είναι δύσκολο για ένα δημόσιο φορέα, όπως ο δήμος, να μπορέσει να ανατρέψει τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας των δημοτικών ιατρείων που παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα. Στην προσπάθειά μου να εκσυγχρονισθούν η προσέγγιση των ωφελούμενων και ο τρόπος εργασίας των εργαζόμενων συνεργάσθηκα στενά με τον καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής και Προαγωγής της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Τούντα. Στην συνεργασία μας ενώσαμε τις επιστημονικές γνώσεις μας και δημιουργήσαμε ένα νέο πρωτοποριακό για την Ελλάδα μοντέλο λειτουργίας των δημοτικών ιατρείων. Αυτό εφαρμόσαμε ήδη στα Δημοτικά Ιατρεία στην Κυψέλη και τα Πατήσια και προγραμματίζουμε να το εφαρμόσουμε σύντομα στην Σόλωνος, στο Νέο Κόσμο και στα Πετράλωνα.

― Με τι χρήματα έχουν γίνει όλα αυτά;

Σωστή ερώτηση. Στα χρόνια της λιτότητας και της συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών η χρηματοδότησή τους αποτελεί μείζων πρόβλημα. Δύο ήταν οι πηγές μας: Η πρώτη ήταν η μεγάλη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο δήμο Αθηναίων. Η δεύτερη, και σημαντικότερη, ήταν το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κοινωνικής Καινοτομίας EASI από το οποίο αντλήσαμε σημαντικούς πόρους μετά από άκρως ανταγωνιστικές διαδικασίες με προτάσεις από όλες τις χώρες της ΕΕ. Συνεχίζουμε με πόρους του ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του δήμου Αθηναίων).

― Στην περίπτωση που συνεχίσετε να είστε αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας, ποια βήματα θα ακολουθήσετε;

Αν συνεχίσω να είμαι αντιδήμαρχος και στην ερχόμενη θητεία καταρχάς θα ολοκληρώσω αυτά που έχω βάλει μπροστά. Στη συνέχεια θα δώσω έμφαση στην ανάπτυξη προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και προαγωγής της υγείας, όπως θα πρέπει να κάνει ένας σύγχρονος δήμος. Θα απευθυνθούμε στο σύνολο του πληθυσμού, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βελτιώσουμε τους δείκτες υγείας των κατοίκων της Αθήνας και παράλληλα να μειώσουμε τις ιατρικές δαπάνες. Δυστυχώς με την τρέχουσα νοοτροπία που μας χαρακτηρίζει ως κοινωνία περιμένουμε το ιατρικό σύμπτωμα για να ασχοληθούμε με την υγεία μας. «Η πρόληψη σώζει ζωές». Όλοι και όλες το πιστεύουμε, αλλά δεν κάνουμε τίποτα να το πραγματοποιήσουμε. Ο δήμος πρέπει να μας ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα για το ποιες προληπτικές εξετάσεις πρέπει να κάνουμε, πότε και πού.

― Υπάρχει κάτι που σας έχει κάνει υπερήφανη ως αντιδήμαρχο;

Ότι κατόρθωσα να φέρω νέο αέρα στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου και να εμπνεύσω τα στελέχη του δήμου, ώστε να συμπορευθούν στην προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης των υποδομών και των υπηρεσιών. Είμαι υπερήφανη ότι δημιουργήσαμε νέες υπηρεσίες (όπως το Job Center), εισάγαμε νέα εργαλεία δουλειάς (όπως τα πληροφορικά συστήματα ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΩ και την ηλεκτρονική κάρτα δικαιούχου) και προσελκύσαμε νέες πηγές χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να πολλαπλασιασθούν οι ωφελούμενοι (σήμερα πάνω από 100.000).

― Κάτι αρνητικό θα έχει χαραχθεί στη μνήμη μας από τη θητεία σας…

Αρνητικά στην μνήμη μου έχουν χαραχθεί οι σκηνές των προσφύγων στο Σύνταγμα και στην Πλατεία Βικτωρίας. Αρνητικός στην μνήμη μου θα μείνει επίσης και ο καθημερινός αγώνας με την γραφειοκρατία μέσα και έξω από τον δήμο. Θα είχαμε καταφέρει πολύ περισσότερα και ταχύτερα αν γινόταν απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και πρυτάνευε το πρακτικό πνεύμα.

― Σε πρόσφατο άρθρο σας στον Τύπο, αναφέρατε ότι η κοινωνική πολιτική κλείνει πληγές της Αθήνας. Ποια θεωρείτε μεγάλη πληγή της πόλης;

Η μεγαλύτερη πληγή σήμερα πιστεύω ότι είναι οι άστεγοι στο κέντρο της πόλης. Τους καταγράψαμε και υπολογίζουμε ότι είναι γύρω στους 600 στο δήμο σήμερα. Τα προβλήματα είναι πολλά με κυριότερο την έλλειψη κατάλληλων υποδομών αλλά και την έλλειψη της διάθεσης από πολλούς αστέγους να αφήσουν το σημείο τους για ένα στεγασμένο χώρο. Και αυτό δεν γίνεται με τη βία! Σε αυτό τον τομέα σχεδιάσαμε έργα και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση στο επόμενο διάστημα.

― Σας αρέσει να επαναλαμβάνετε ότι «η ευημερία της πόλης εξαρτάται από την ευημερία όλων των κατοίκων της». Τι θέλετε να πείτε με αυτό;

Θέλω  να πω ότι η κατάσταση στην πόλη μας επηρεάζεται από όλους και όλες που ζούμε σε αυτήν ή την επισκεπτόμαστε. Ο δημόσιος χώρος είναι κοινός, οι πλατείες είναι κοινές, οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι κοινές, οι δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι κοινές. Η κοινωνικά είναι μία. Η συλλογική μας παρουσία και συμμετοχή διαμορφώνει τις συνθήκες λειτουργίας της πόλης. Χρέος του δήμου είναι να κάνει ότι είναι δυνατόν να ανεβάσει το επίπεδο ευημερίας όσων κατοίκων της, είτε το έχασαν από τα μέτρα λιτότητας, είτε δεν το είχαν αποκτήσει ποτέ. Η ευημερία της πόλης δεν είναι απλά το άθροισμα της ευημερίας όλων μας, είναι στοιχείο της ποιότητας της ζωής όλων μας.