Δημοτικές Εκλογές 2023: «Πόσο κοινωνική είναι η πράσινη ανάπτυξη της Αθήνας;» Άρθρο στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Μεταρρύθμιση» .

2023/09/19

Ο Χάρης Δούκας προτείνει ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο στην Αθήνα. Είναι αυτό που όλοι και όλες επιθυμούμε: μια πράσινη Αθήναμε περισσότερα πάρκα, περισσότερα δέντρα, μεγαλύτερους και καλύτερους δημόσιους χώρους με μικρότερη ηχορύπανση, λιγότερα καυσαέρια και καθαρότεροαέρα.

Όμως, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο στόχος της πράσινης ανάπτυξης, εκτός από περιβαλλοντικός, είναι και έντονα κοινωνικός.Ότανο δημόσιος χώρος είναι πράσινος και προσβάσιμος από όλους και όλες τότε η πράσινη ανάπτυξη γίνεται μέσον άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.Δέντρα και παγκάκια αντί για τραπεζοκαθίσματα αυξάνουν το κοινωνικό αποτύπωμα του δημόσιου χώρου. 

Το «κίνημα της πετσέτας» μας έδειξετη κοινωνική σημασία της επανακατάληψης του δημόσιου χώρου. Εύλογη είναι ηπροτροπή του Δημάρχου Κ. Μπακογιάννη να αναπτυχθεί ένα αντίστοιχο κίνημα για τα πεζοδρόμια της Αθήνας. Μόνον που είναι παράδοξο να το ζητάει αυτό, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την ανικανότητά του να τηρήσει τον νόμο!.

Εμείς, οι κάτοικοι της πόληςπου εμποδιζόμαστε να κάνουμε ακόμα και ένα μικρό περίπατοστους πεζόδρομους και τα πεζοδρόμια τηςΑθήνας (ακόμα και αν δεν έχουμε καροτσάκια με μωρά ή ψώνια!)πρέπει να αντιδράσουμε και να προστατεύσουμε το δικαίωμά μας στον δημόσιο χώρο.Η μεγάλη δυσαρέσκεια προς την Δημαρχία Μπακογιάννη που εκφράζεται σήμερα από τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας, οφείλεται καιστην απελπιστική (και μόνιμη) κατάσταση της καταπάτησης του δημόσιου χώρου.

Ο δημόσιος χώρος μιας πόλης είναι κοινωνικό αγαθόγια τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, χωρίς περιορισμούς ηλικίας, εισοδήματος, φυλής ή φύλου. Όσο πιο πολλά και όσο πιο πράσινα είναι τα πάρκα, όσο πιο πολλές είναι οισκιές και τα παγκάκια στους πεζόδρομους και στις πλατείες της Αθήνας, τόσο περισσότεροι κάτοικοι μπορούν να τα επισκέπτονται και να απολαμβάνουν το αγαθό του δημόσιου χώρου. Τόσο περισσότεροι άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορούν να συνυπάρχουν, ακόμα και αν δεν επικοινωνούν, ναεξοικειώνονται με την διαφορετικότητα, να συνειδητοποιούν πώς μπορούν να ζουν μαζίμέσα στην ίδια πόλη και να μοιράζονται τους δημόσιους χώρους της. Αυτό είναι μεγάλοκέρδος για την κοινωνική συνοχή και την συμπερίληψη.

Οι ανοικτές πολιτιστικές εκδηλώσεις στις πλατείες της Αθήναςείναι επίσης κοινωνικό αγαθό.Ησυλλογική απόλαυσή τους μπορεί να αμβλύνει τις κοινωνικές διαφορές που παρατηρούνται ως προς την δυνατότητα δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.

Τα ανοικτά σχολεία, που δημιουργήθηκαν επί δημαρχίας Καμίνη, αλλά ατόνησαν μετά, ήταν δημόσιοι χώροι. Προορίζονταν για την οργάνωσηδημιουργικών, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στην γειτονιά. Έφερναν μαζί γονείς και παιδιά, μεγάλους και μικρούς, μετανάστες και ντόπιους.

Οι δημοτικοί λαχανόκηποι είναι δημόσιοι χώροι. Εντάσσονται στην κοινωνική πολιτική αφού βασίζονται σε αξιοποίηση κενών οικοπέδων από ευάλωτες ομάδες κατοίκων της πόλης με σκοπό την καλλιέργεια.

Οι ενεργειακές κοινότητες που έχει σχεδιάσει ο υποψήφιος Δήμαρχος Χάρης Δούκας είναι κοινωνικό αγαθό. Θα εξασφαλίσουν φθηνό ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά μειώνοντας έτσι τις ανισότητες ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης. Και αυτές αποτελούν κοινωνική καινοτομία προς όφελος της κοινωνικής συνοχής.

Αναδεικνύοντας το κοινωνικό αποτύπωμα της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής ανακαλύπτουμε καινοτόμους τρόπους άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Εναπόκειται στην πολιτική βούληση των νέων δημοτικών αρχών να ενισχύσουν την κοινωνική πολιτική τους βασιζόμενες στην δυναμική που δημιουργούν οι συνέργειες με τις πολιτικές για το πράσινο και την ενέργεια στην ΑθήναΤΩΡΑ!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Μεταρρύθμιση» στις 19/9/2023 και είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο σύνδεσμο.