Κοινωνική Κατοικία

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας λειτουργεί από το 2013 το Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας. Μέσω αυτού, παρέχεται η δυνατότητα σε άτομα και οικογένειες, που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο έλλειψης στέγης ή που δεν διαθέτουν ασφαλές κατάλυμα, να φιλοξενηθούν προσωρινά σε δομές που λειτουργούν με την άμεση ή έμμεση εποπτεία του Δήμου για συνολικό διάστημα έως και 15 μήνες (9 αρχικά και με δυνατότητα παράτασης για ακόμη 6). Παράλληλα προβλέπεται τόσο η ψυχολογική και κοινωνική τους υποστήριξη, ώστε σε σύντομο διάστημα να είναι και πάλι σε θέση να υποστηρίξουν αυτόνομα την ανεξάρτητη διαβίωσή τους, όσο και η εργασιακή τους επανένταξη μέσω της υπηρεσίας εργασιακής
συμβουλευτικής και διασύνδεσης του Δήμου.

Ωφελούμενοι είναι και όσοι διαμένουν σε ανεπαρκείς συνθήκες δίχως να
εξυπηρετούνται οι βασικές τους ανάγκες (στερούνται ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση κ.ά.) καθώς επίσης ηλικιωμένα ζευγάρια και έγκυες. Οι εταιρικές χορηγίες και η συνεργασία με το εξειδικευμένο στον τομέα αυτό Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ανθρώπινοι Άνθρωποι», με το οποίο ο δήμος υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη του Δικτύου μέχρι σήμερα. Το παραπάνω Σωματείο προσέφερε με την συνεργασία αυτή την δυνατότητα χρήσης κτιρίων που ανευρίσκει, επιπλώνει και επισκευάζει.

Τα διαμερίσματα παραχωρούνται στον Δήμο Αθηναίων με Προγραμματικές Συμβάσεις, χρησιδάνεια και μισθώσεις.

Για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των κτιρίων και διαμερισμάτων που παραχωρούνται για την συγκεκριμένη δράση, διενεργείται έλεγχος από αρμόδιες τεχνικές επιτροπές των εμπλεκομένων φορέων.

Η διαδικασία επιλογής φιλοξενουμένων μεταξύ των οικογενειών που απευθύνονται στην κοινωνική υπηρεσία με το αίτημα της ένταξής τους στο πρόγραμμα, διενεργείται από την Διαπαραταξιακή Επιτροπή Αξιολόγησης, μετά την εισήγηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Για τις οικογένειες που περιμένουν την ένταξή τους στο Δίκτυο Κοινωνικής
Κατοικίας υπάρχει υλική στήριξη, μέσω δωρεών από εταιρίες με κουπόνια αγοράς ειδών σίτισης, παιγνίδια, είδη ένδυσης και υπόδησης.

Παρά την πολύπλευρη στήριξη των ωφελουμένων, υπήρξαν δυσκολίες στην
επαγγελματική τους αποκατάσταση και στην αποχώρησή τους από το πρόγραμμα.

Η πολύχρονη αδράνειά τους μέχρι την ένταξή τους στο πρόγραμμα, η παρατεινόμενη οικονομική δυσπραγία στην οποία περιήλθαν έφεραν δυσκολίες στην έγκαιρη κινητοποίησή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν μετά την λήξη του χρόνου παραμονής τους στο πρόγραμμα. Επιπλέον για την επαγγελματική τους επανένταξη, σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε αντικίνητρο το Κ.Ε.Α.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας, από το 2014 μέχρι σήμερα, έχει επεκταθεί ως εξής:

Κτίριο επί της οδού Μπουμπουλίνας 36. Το πρώτο κτήριο που εντάχθηκε στο Δίκτυο της Κοινωνικής Κατοικίας και ξεκίνησε η λειτουργία του με την ένταξη 15 οικογενειών τον Απρίλιο του 2014. Η Σύμβαση έληξε στις 11/03/2017 και παρατάθηκε μέχρι τις 30/06/2017.

Κτίριο επί της οδού Βρεσθένης 41 στο Νέο Κόσμο, δυναμικότητας 9 διαμερισμάτων. Το κτίριο αυτό εντάχθηκε στο %ίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2015. Το κτήριο είναι κληροδότημα του Δήμου Αθηναίων, ανακαινίστηκε και επιπλώθηκε με χορηγία της Procter & Gamble. Η ένταξη των οικογενειών των πρώτων οικογενειών πραγματοποιήθηκε στις 2-2-2015 και σήμερα διαμένουν 7 οικογένειες ενώ σύντομα θα ενταχθεί άλλη μία μονογονεϊκή οικογένεια. Σύνολο ωφελούμενων 21 άτομα.

Κτίριο επί της οδού Επιδάμνου 5, δυναμικότητας 4 διαμερισμάτων, το οποίο ανήκει στο Κοινωφελές Ίδρυμα “Στέγη”και είχε παραχωρηθεί στον Δ. Αθηναίων για δύο έτη. Η ένταξη των οικογενειών ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και μέχρι σήμερα διαμένουν 3 οικογένειες. Σύνολο ωφελούμενων 18 άτομα.

Κτίριο επί της οδού Αμβρακίας 10 στα Σεπόλια, δυναμικότητας 10 διαμερισμάτων, όπου διαμένουν 3 μονογονεϊκές οικογένειες και σύντομα θα ενταχθούν άλλες 3 μονογονεϊκές οικογένειες. Σύνολο ωφελούμενων 13 άτομα. Το κτίριο παραχωρήθηκε στον Δ. Αθηναίων από την CRS (Φιλανθρωπικό σωματείο της καθολικής εκκλησίας στην
Ελλάδα).

Εκτός των ανωτέρω δομών, στο Δίκτυο περιλαμβάνονται 10 μεμονωμένα διαμερίσματα, στα οποία φιλοξενούνται 37 άτομα.

Συνολικά έχουν φιλοξενηθεί στο Δίκτυο από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, 58 οικογένειες και συνολικά 205 άτομα, ενώ έχουν εγκριθεί άλλες 4 οικογένειες, που αποτελούνται από 11 άτομα οι οποίες προσεχώς θα ενταχθούν.