Τ.Ε.Β.Α.

Ο Δήμος έχει συγκροτήσει Κοινωνική Σύμπραξη με τίτλο «Αθήνα-Πρωτεύουσα Αλληλεγγύης» για τη συμμετοχή στις δράσεις του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαικής Βοήθειας για τους Απόρους), σε συνεργασία με το ΚΥΑΔΑ, το Δημοτικό Βρεφοκομείο, την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τους φορείς: Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, «Νόστος», «ΑΡΣΙΣ», ΑΜΚΕ Equal Society, «Διοτίμα», PRAKSIS, Θρυαλλίδα, ΚΕΘΕΑ MOSAIC, «Το Μυρμήγκι», Τράπεζα Τροφίμων, Παιδικά Χωριά SOS, Caritas, Prolepsis, ΕΛΙΞ, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ΕΑΔΑΠ, Γιατροί του Κόσμου.

Με βάση σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας έχουν καθοριστεί αναλυτικά οι δράσεις που υλοποιεί ο κάθε φορέας στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο έχει διαρθρωθεί σε τέσσερα Υποέργα (Διανομή τροφίμων, διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, Παροχή Συνοδευτικών υπηρεσιών, Διοίκηση/διαχείριση).

Στην πρώτη φάση του προγράμματος ο Δήμος Αθηναίων είχε την ευθύνη της διανομής των προϊόντων που προμηθεύτηκε το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ στη δεύτερη φάση έχει την ευθύνη επιπλέον της προμήθειας προϊόντων που αποφάσισε να διανείμει στους δικαιούχους του προγράμματος εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Το Έργο υλοποιείται με συνολικό προϋπολογισμό 14,5 εκατ. Ευρώ. Η πρώτη φάση έχει αρχίσει από τον Δεκέμβριο 2015 με λήξη στο τέλος του 2019 (5.000 εκατ. Ευρώ), ενώ η έναρξη της δεύτερης φάσης έγινε το 2018 με λήξη το 2022 (9.500 εκατ. Ευρώ).

Διανομές 2016-2018
Ως τον Δεκέμβριο 2018 έχουν συνολικά πραγματοποιηθεί 13 διανομές τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής.
• Το 2016 πραγματοποιήθηκαν 5 διανομές, καθώς και 1 διανομή σε άστεγους δικαιούχους.
• Το 2017 επίσης πραγματοποιήθηκαν 5 διανομές(δηλαδή συσκευασία και διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής).
• Το 2018 πραγματοποιήθηκαν 2 διανομές που διήρκεσαν 21 εργάσιμες ημέρες η καθεμία (2-31 Μαΐου η πρώτη και 17/12/2018 μέχρι 22-1-2019 η δεύτερη).

Το 2018 η συσκευασία και διανομή πραγματοποιήθηκαν από ΚΟΙΝΣΕΠ με στόχο να πολλαπλασιαστεί η κοινωνική συμβολή του προγράμματος. Για κάθε διανομή, οι δικαιούχοι ενημερώνονται με sms στα κινητά τους τηλέφωνα για την ακριβή μέρα, ώρα και σημείο της διανομής ενώ, χάρη στην κινητοποίηση των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η διανομή πραγματοποιείται στις βέλτιστες συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειας των δικαιούχων.

Η πρώτη διανομή έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2016. Είχαν υποβληθεί 11.609 αιτήσεις εκ των οποίων εγκρίθηκαν 9.574 για 19.409 ωφελούμενους.

Τα είδη τροφίμων και βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης που
διανεμήθηκαν στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ ήταν:
α) Είδη Οικιακής χρήσης: Σκόνη ρούχων, υγρό πιάτων, καθαριστικά, οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, σαμπουάν, πάνες, σερβιέτες, τσάντες, μωρομάντηλα, σκόνη πλυντηρίου

β) Τρόφιμα και Είδη Παντοπωλείου: Βρεφικές τροφές, πουλερικά, ελαιόλαδο, μοσχάρι, χοιρινό, λάδι, φέτα, τόνος κονσέρβα, γάλα σκόνη, ρυζάλευρο, εβαπορέ βρεφών, κομπόστα, ρύζι, μακαρόνια, φακές, φασόλια, πελτές, ζάχαρη
γ) Είδη Οπωροπωλείου: Λάχανα, μήλα, πορτοκάλια

Προσέλευση δικαιούχων
Από τα στατιστικά στοιχεία (Πίνακας 3) συνάγεται ότι το ποσοστό προσέλευσης τωνδικαιούχων ΚΕΑ-ΤΕΒΑ στις διανομές εμφανίζεται μεγαλύτερο στο 5ο, 6ο και 7ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, ενώ υποχωρεί σχετικά στα υπόλοιπα, κυρίως σε 1ο και 2ο. Ιδιαίτερη προσέλευση ωφελουμένων παρατηρείται σε Πλατεία Κολιάτσου, Πλατεία Αμερικής, Αγ. Νικόλαο, Λυκαβηττό, Εξάρχεια, Μουσείο, Κάτω Πατήσια, Μετς, Γούβα, δηλαδή κυρίως περιοχές που γειτνιάζουν με τα σημεία διανομής ή βρίσκονται αρκετά κοντά.

Σημαντικό ρόλο στη προσέλευση παίζουν η εθνική προέλευση και η κατανόηση της γλώσσας (μετανάστες), το μορφωτικό επίπεδο, η ικανότητα χειρισμού κινητών και ανάγνωσης των μηνυμάτων ειδοποίησης (SMS), η πρόσβαση στο σημείο διανομής (πχ. κοντινός σταθμός Μετρό) και οι καιρικές συνθήκες (ψύχος-καύσωνας).

Σημαντικός είναι ο ρόλος του αριθμού των ωφελουμένων μελών κάθε οικογένειας, καθώς είναι απολύτως ανάλογος με την προσέλευση. Όσο περισσότερα άτομα έχει μια οικογένεια, τόσο μεγαλύτερη είναι και η παρουσία της στις διανομές. Οι μονομελείς αιτήσεις έχουν ποσοστό προσέλευσης μόλις 1 στους 2, ενώ από 3 άτομα και πάνω το
ποσοστό κυμαίνεται από 70 έως 100%. Είναι φανερό ότι οι μεγάλες οικογένειες είναι εκείνες που έχουν απόλυτη ανάγκη τα προϊόντα του ΤΕΒΑ, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, ενώ οι ολιγομελείς αρκούνται κυρίως στα χρηματικά οφέλη του ΚΕΑ.