Δίκη του κατά συρροή βιαστή αλλοδαπών τουριστριών

2012/06/13

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗΝ ΒΙΑΣΤΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΩΝ»

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα πρόκειται να διεξαχθεί δίκη βιαστή γυναικών.

Μετά από πολλές αναβολές, στις 15/6/2012 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, προγραμματίζεται να δικαστεί σε πρώτο βαθμό για τρεις βιασμούς (που είχαν γίνει το 2005) ο κατηγορούμενος για κατά συρροήν βιασμούς αλλοδαπών τουριστριών Εμμανουήλ Αριστόβουλος, ενώ ήδη έχει καταδικαστεί πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών, με ποινή ίδια με την πρωτόδικη καταδίκη του το 2008, για τον βιασμό 19χρονης τουρίστριας από βόρεια ευρωπαϊκή χώρα.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, εκφράζει τη συμπαράστασή της στις γυναίκες θύματα αυτής της ακραίας μορφής βίας, οι οποίες συνεχίζουν να υποβάλλονται σε μια επίπονη και τραυματική διαδικασία που προκαλείται τόσο από τη δευτερογενή τους θυματοποίηση, όσο και από τις συχνές μετακινήσεις τους στη χώρα μας προκειμένου να παρίστανται στις διαρκώς αναβαλλόμενες δίκες.

Αξιέπαινη είναι η στάση της Natalie Karneef -ενός από τα θύματα του κατά συρροή βιαστή- η οποία «έσπασε τη σιωπή», δημοσιοποιώντας και προβάλλοντας το θέμα.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι έχει παρέλθει ο καιρός που η βία κατά των γυναικών, και ιδιαίτερα το ειδεχθές έγκλημα του βιασμού, αντιμετωπιζόταν ως ιδιωτικό ζήτημα. Είναι δημόσιο και πολιτικό ζήτημα και συνιστά έγκλημα με σοβαρές συνέπειες για όλες τις γυναίκες και κατ’ επέκταση για ολόκληρη την κοινωνία. Για το λόγο αυτό στελέχη της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων θα παραστούν στη δίκη, εκφράζοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη τους στις γυναίκες θύματα βιασμού.

Οι γυναίκες θύματα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν στήριξη και βοήθεια από τους/τις συμβούλους της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900, καθώς και των Συμβουλευτικών Κέντρων της ΓΓΙΦ που λειτουργούν στην Αθήνα, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Λαμία και την Πάτρα.