Ημερίδα Ενημέρωσης των γυναικείων οργανώσεων για τα αποτελέσματα των εργασιών της 55ης Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών (Νέα Υόρκη, 22/2 – 4/3/2011)

2011/04/05

Αθήνα, 5 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, 5 Απριλίου 2011, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων διοργάνωσε Ημερίδα Ενημέρωσης των γυναικείων οργανώσεων για τα αποτελέσματα των εργασιών της 55ης Συνόδου της Επιτροπής του Ο.Η.Ε. για το Καθεστώς των Γυναικών (Νέα Υόρκη, 22/2 – 4/3/2011). Κεντρικό θέμα της φετινής Συνόδου ήταν η πρόσβαση και η συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση, την επιστήμη και την τεχνολογία .

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Είναι μεγάλη ικανοποίηση να λαμβάνουν χώρα συζητήσεις, σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο, στην καρδιά των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξευρεθούν δρόμοι που θα διευκολύνουν την πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών στη μόρφωση, στην εκπαίδευση, στην επιστήμη και την τεχνολογία. Δρόμοι που θα προωθήσουν την ίση πρόσβαση των γυναικών στην πλήρη απασχόληση και την αξιοπρεπή εργασία. Αυτό μας καθιστά αισιόδοξους ότι οι κοινωνίες εξελίσσονται, «βγαίνουν» από την εσωστρέφειά τους και δείχνουν πλέον διάθεση να συζητήσουν τόσο για τα προβλήματά τους, όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Σε μία υγιή κοινωνία που διαρκώς εξελίσσεται, κανένας δεν μπορεί να μένει απαθής απέναντι στις ίσες ευκαιρίες, στην ενθάρρυνση και επιβράβευση πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν μία νέα προοπτική για το μέλλον. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται πλέον τις δυνάμεις της και τα όρια της. Γνωρίζει ότι οι γυναίκες μπορούν να συμβάλουν ώστε να ξεπεραστούν όσες δυνάμεις αδράνειας υπονομεύουν ένα καλύτερο μέλλον. Σε αυτή την προσπάθεια που πραγματοποιείται, τα Ηνωμένα Έθνη θα μας βρουν σύμμαχους και αρωγούς. Μέσα από την πολιτική που υλοποιούμε σε εθνικό επίπεδο, μέσα από τις διεθνείς μας πρωτοβουλίες και συνεργασίες, θα συνδράμουμε ώστε η πραγματική ισότητα να λάβει σάρκα και οστά και να μη συνεχίσει να αποτελεί για κάποια κράτη έναν ευσεβή πόθο».

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρία Στρατηγάκη συντόνισε την ημερίδα και ενημέρωσε για τα θέματα που έθιξε στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Συνόδου στην οποία συμμετείχε ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας (24 Φεβρουαρίου 2011). Η ομιλία της στην Ολομέλεια άρχισε ως εξής: «Θα ήθελα να επισημάνω μια εξέλιξη στις τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφόρησης την οποία οι αναλύσεις μας από το Πεκίνο μέχρι σήμερα, δεν θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει: Την έμφυλη διάσταση των τεχνολογιών, όπως εκφράζεται στον τομέα του πολιτικού ακτιβισμού. Θέλω να τονίσω τον ρόλο του World Wide Web (google, email, facebook, youtube, myspace, twitter, mobile phones) στους αγώνες για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, όπως επίσης και τον ρόλο των νέων γυναικών στους αγώνες για τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και τα δικαιώματά τους»

Η Εθνική Εκπρόσωπος στον Ο.Η.Ε. για Θέματα Ισότητας των Φύλων, κ. Φωτεινή Σιάνου, ανέφερε τα εξής: «Είναι μεγάλη ανάγκη να ενδυναμωθεί και να επαγρυπνά το γυναικείο κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι σ’ αυτήν την εποχή του world wide web, της δικτύωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, της συνειδητοποίησης της αλληλοσύνδεσης, της αλληλεξάρτησης και της ενότητας της ανθρωπότητας, της προόδου στην ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών, καιροφυλακτούν σοβαροί κίνδυνοι οπισθοδρόμησης, από δυνάμεις φονταμενταλιστικές. Η δουλειά που επιτελείται σε επίπεδο ΟΗΕ και η νέα δομή UN WOMEN αποτελούν κατακτήσεις-σημεία αναφοράς-εργαλεία πολιτικής, που ωστόσο χρειάζονται την δυναμική και την πίεση του γυναικείου κινήματος για να προχωρήσουν μπροστά αποφασιστικά και να μην επιτρέψουν οπισθοδρόμηση. Άλλη εγγύηση, από την δικτύωση και τους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους, δεν υπάρχει.

Η Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των Γυναικών κ. Αντιγόνη Καραλή-Δημητριάδη, αναφέρθηκε διεξοδικά στα αποτελέσματα της παράλληλης εκδήλωσης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των Γυναικών με θέμα: «Γυναίκες, Επιστήμη και Νέες Τεχνολογίες» (Νέα Υόρκη, 25/2/2011) και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κρίση των αραβικών χωρών, στο ρόλο των γυναικών και στην άμεση σχέση με τη σύγχρονη τεχνολογία: «Οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες έκαναν αισθητή την παρουσία τους, κατάφεραν να ακουστεί η φωνή τους για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι γυναίκες αυτές που αγωνίζονται σήμερα, πρέπει να είναι ενεργά μέλη του αύριο σ’ αυτές τις χώρες και εμείς όλες οι γυναίκες πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυες για να το πετύχουν».

Το πάνελ των ομιλητριών συμπληρώθηκε από την κ. Βασιλική Τσόνογλου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχε στην τελετή έναρξης του οργανισμού UN-WOMEN ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς επίσης και η κ. Ιφιγένεια Κατσαρίδου, η οποία ενημέρωσε το κοινό για την παρουσία του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Σύνοδο με την ιδιότητά της ως Προέδρου της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών (CDEG).

Τέλος, έγινε εμπεριστατωμένη ενημέρωση με προβολή σχετικών βίντεο για την τελετή της επίσημης έναρξης λειτουργίας του νέου φορέα των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων UN WOMEN και στον ορισμό της πρώην Προέδρου της Χιλής Michelle Bachelet ως πρώτης Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα και Εκτελεστικής Διευθύντριας αυτού. Στην εντυπωσιακή και συγκινητική τελετή (24 Φεβρουαρίου 2011) συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, και εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, τα κράτη μέλη, του ΟΗΕ και τα γυναικεία κινήματα που αγωνίστηκαν επί σειρά ετών για την συγκρότηση του UN WOMEN. Το κεντρικό μήνυμα της UN WOMEN είναι η ενότητα των γυναικών στον πλανήτη και εκφράζεται με το σύνθημα και το τραγούδι της εκδήλωσης «Eίμαστε Mία Γυναίκα» (We are One Woman) .