Υπογραφή Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδο-οικογενειακής Βίας

2011/05/14

Αθήνα, 13 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης υπέγραψε στην Κωνσταντινούπολη τη «Σύμβαση για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας». Η Σύμβαση υιοθετήθηκε από την επιτροπή των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 07.04.2011 και κατατέθηκε για υπογραφή στο περιθώριο της 121ης Υπουργικής Συνόδου.

Πρόκειται για το πρώτο νομικώς δεσμευτικό κείμενο, το οποίο ορίζει τις μορφές που προσλαμβάνει η βία κατά των γυναικών και παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψή της, την προστασία των θυμάτων καθώς και για την παύση της ατιμωρησίας. Η Σύμβαση προβλέπει επίσης τη σύσταση διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της σε εθνικό επίπεδο.

Η Σύμβαση αποτελεί ορόσημο στις διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, την εξάλειψη της έμφυλης βίας και την προώθηση της ισότητας των φύλων. Η επικύρωση της Σύμβασης, η οποία θα ακολουθήσει, θα ενισχύσει τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».

Η Γενική Γραμματεία συμμετείχε ενεργά στην μακρά επεξεργασία της Σύμβασης με την εκπρόσωπό της κ. Δώρα Κατσιβαρδάκου, Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής.