Εγκαίνια του Πολύκεντρου Γυναικών στο κέντρο της Αθήνας

2012/03/23

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 στις 12:00μ εγκαινιάζει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ (Χαριλάου Τρικούπη 51 και Βαλτετσίου, Εξάρχεια) το οποίο εντάσσεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας.

Στην εκδήλωση θα προλογίσει η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κα Μαρία Στρατηγάκη και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Tάσος Γιαννίτσης, η Βουλευτής Επικρατείας και πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ Ευγενία Τσουμάνη Σπέντζα, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης,, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, κ. Άννα Παπαδημητρίου Τσάτσου, καθώς και οι επικεφαλής των συνεργαζόμενων φορέων,
Το «Πολύκεντρο Γυναικών» αποτελεί την πρώτη από τις εξήντα (60) δομές του ολοκληρωμένου Δικτύου Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-1013.
Το Δίκτυο Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών περιλαμβάνει δεκατέσσαρα (14) Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, είκοσι επτά (27) Συμβουλευτικά Κέντρα και δεκαεννέα (19) Ξενώνες Φιλοξενίας Δήμων της χώρας που επιλέχθηκαν βάσει πληθυσμιακών και γεωγραφικών κριτηρίων.
Συνδετικό ιστό του Δικτύου Δομών αποτελεί και η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας η οποία πρόσφατα συμπλήρωσε έναν χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας με περισσότερες από 5000 κλήσεις.

Η καινοτομία του «Πολύκεντρου Γυναικών» οφείλεται στην σφαιρική υποστήριξη των γυναικών με την παροχή υπηρεσιών σε τέσσερις (4) τομείς: ψυχοκοινωνική στήριξη, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα υγείας.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της Συμβουλευτικής.
Το «Πολύκεντρο Γυναικών» απευθύνεται σε:

  • γυναίκες που υφίστανται βία (ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, εμπορία και διακίνηση (trafficking), κ.ά.),
  • γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, αιτούσες άσυλο, με αναπηρία κ.ά.),
  • άνεργες γυναίκες,
  • γυναίκες που επιθυμούν να δημιουργήσουν επιχείρηση,
  • γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού,
  • γυναίκες που ζητούν συμβουλευτική στήριξη σε θέματα αναπαραγωγικής/ σεξουαλικής υγείας και δημόσιας υγείας.

Το «Πολύκεντρο Γυναικών» στελεχώνεται με εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό: ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς/ές λειτουργούς και νομικούς.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων συνεργάζεται με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, το Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, φορείς που συμβάλλουν με την τεχνογνωσία τους, αλλά και με τη διάθεση ανθρώπινων πόρων, στη λειτουργία του Πολύκεντρου.

Επισυνάπτεται η Πρόσκληση και Ενημερωτικό Φυλλάδιο για το ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ