Βιογραφικό

Η Μαρία Στρατηγάκη είναι Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Iσότητας στο Δήμο Αθηναίων και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2009 έως το 2012 υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών. Την περίοδο 1991-1999 εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Τμήμα Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών (Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης). Διετέλεσε Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) από το 1999 έως το 2002, καθώς επίσης και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής από το 2006 έως το 2009.

Ήταν επιστημονικά υπεύθυνη ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα φύλου, μετανάστευσης και πολιτικών ισότητας των φύλων. Ενδεικτικά, ήταν επιστημονικά υπεύθυνη για τα Ευρωπαϊκά (FP5 και FP7) Ερευνητικά Προγράμματα EQUAPOL:Gender-sensitive and women-friendly public policies: a comparative analysis and assessment of their progress and impact, GeMIC: Gender, migration and intercultural interaction in the South East Europe (www.gemic.eu) και [email protected]: Migration, Gender and Digital Networks (www.mignetproject.eu). Παράλληλα, υπήρξε επιστημονικά υπεύθυνη για το Πρόγραμμα Σπουδές Φύλου στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η Μαρία Στρατηγάκη είναι συγγραφέας επιστημονικών άρθρων και εκθέσεων πολιτικής σε θέματα ισότητας, ένταξης της διάστασης του φύλου (gender mainstreaming), μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Social Politics, European Journal of Women’s Studies, Les Cahiers du Genre. Παράλληλα, είναι συγγραφέας του βιβλίου Το Φύλο της Κοινωνικής Πολιτικής (2007, Μεταίχμιο) και επιμελήτρια του συλλογικού τόμου Πολιτικές Ισότητας των Φύλων: Ευρωπαϊκές Κατευθύνσεις και Εθνικές Πρακτικές (2008, Gutenberg). Έχει πραγματοποιήσει πολλές διαλέξεις σε Συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2012 και το 2003 εξελέγη Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής σε Θέματα Ισότητας των Φύλων της Ε.Ε.

Έχει αναπτύξει κοινωνική δράση στο πεδίο της ισότητας των φύλων μέσα από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Υπήρξε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας από το 1999 έως το 2009 και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (2008).

Η Μαρία Στρατηγάκη έχει σπουδάσει οικονομικά και κοινωνιολογία στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.