Εγκαινιάστηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας

2012/03/29

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκαινιάστηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 εγκαινιάσθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σε χώρο που παραχωρήθηκε από το ΚΕΘΙ (Κανακάρη 101β – εντός στοάς, 3ος όροφος).

Στην εκδήλωση των Εγκαινίων η Γενική Γραμματέας Ισότητας των φύλων κα Μαρία Στρατηγάκη ενημέρωσε για το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της βίας κατά γυναικών στο οποίο εντάσσεται και η δημιουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών της Πάτρας. Απεύθυναν χαιρετισμό: ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Πατρέων, κ. Γιάννης Δημαράς, η Σύμβουλος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), κα Χρυσούλα Κοντογεώργη, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, γυναικείων οργανώσεων και ΜΚΟ.

Ακολούθησε απογευματινή συνάντηση της Γενικής Γραμματέως με εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων και ΜΚΟ η οποία διοργανώθηκε από την Αντιδήμαρχο Πατρέων, κα Μαρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι ανάγκες δικτύωσης των οργανώσεων και συντονισμού κοινών δράσεων ώστε να μεγιστοποιηθεί η συμβολή τους στην υποστήριξη των γυναικών της τοπικής κοινωνίας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Βία κατά των Γυναικών – Κινηματογραφικές Αναπαραστάσεις» στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ με εισηγήσεις από: την Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων κα Μαρία Στρατηγάκη, τον Πρόεδρο Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), κ. Θεοχάρη Μασσαρά, τον Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών της ΓΓΙΦ, κ. Κωνσταντίνο Ραβάνη και την Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, κα Χρυσάνθη Σωτηροπούλου. Ακολούθησαν οι προβολές των ταινιών «Ο Βούδας Λιποθύμησε από Ντροπή» και «Λουλούδι της Ερήμου» τις οποίες παρακολούθησαν περισσότερα από 500 άτομα.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας στελεχώνεται με εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό: ψυχολόγο, κοινωνικές λειτουργούς, νομικό και παρέχει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες σε γυναίκες, όπως: ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας λόγω φύλου, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, νομική συμβουλευτική (οικογενειακό δίκαιο, βία, εργασία, άδεια παραμονής στη χώρα κ.ά.), νομική βοήθεια, παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Απευθύνεται σε:

  • γυναίκες που υφίστανται βία (ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, εμπορία και διακίνηση (trafficking) κ.ά.),
  • γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, αιτούσες άσυλο, με αναπηρία κ.ά.),
  • άνεργες γυναίκες,
  •  γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας εντάσσεται στο Δίκτυο των 60 Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών που σχεδιάσθηκε και υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. (βλ. Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-1013). Το Δίκτυο περιλαμβάνει δεκατέσσερα (14) Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στις έδρες των Περιφερειών, είκοσι επτά (27) Συμβουλευτικά Κέντρα και δεκαεννέα (19) Ξενώνες Φιλοξενίας Δήμων της χώρας που επιλέχθηκαν βάσει πληθυσμιακών και γεωγραφικών κριτηρίων. Συνδετικό ιστό του Δικτύου Δομών αποτελεί και η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας η οποία πρόσφατα συμπλήρωσε έναν χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας με περισσότερες από 5000 κλήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Πάτρας μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Χρυσούλα Κοντογεώργη, τηλ 2610 620059/φαξ 2610620803,email: [email protected]