Βελτίωση της Ελλάδας κατά 27 θέσεις στη Διεθνή κατάταξη των χωρών με βάση τις Ανισότητες μεταξύ Γυναικών και Ανδρών.

2010/11/03

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου  2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Βελτίωση κατά 27 θέσεις της Ελλάδας στη Διεθνή κατάταξη των χωρών με βάση τις Ανισότητες μεταξύ Γυναικών και Ανδρών».

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ «The Global gender Gap Report 2010» η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά 27 θέσεις με βάση τον Διεθνή Δείκτη «Gender Gap Index», και κατέχει την 58η θέση μεταξύ 136 χωρών, από την 85η που κατείχε το 2009.

Ο σύνθετος δείκτης που αποτυπώνει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων, υπολογίζεται  με βάση τις βαθμολογίες κάθε χώρας στους εξής τέσσερεις πυλώνες: (α) Οικονομική Συμμετοχή και Ευκαιρίες, (β) Συμμετοχή στην Εκπαίδευση, (γ) Υγεία και Επιβίωση και (δ) Ενδυνάμωση των Γυναικών στις Πολιτικές Θέσεις.

Η άνοδος της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη το 2010, οφείλεται κυρίως στις επιδόσεις της χώρας στον 4ο Πυλώνα, και ιδιαίτερα στον υπο-δείκτη «Γυναίκες σε θέσεις Υπουργών» όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει την 21η θέση.

 Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα, όπως και το 2009, κατατάσσεται μεταξύ των χωρών που κατέχουν την πρώτη θέση στους υπο-δείκτες «Φοίτηση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» και «Φοίτηση στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» του Πυλώνα «Συμμετοχή στην Εκπαίδευση», διότι η διαφορά στη φοίτηση κοριτσιών/γυναικών και αγοριών/ανδρών ή δεν υφίσταται, ή είναι υπέρ των κοριτσιών/γυναικών.

Το 2010 την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη κατέχει η Ισλανδία.