Νέα διάταξη του φορολογικού νόμου

2010/05/03

Αθήνα,  3 Μαΐου 2010 

Δελτίο Τύπου

 Σημαντικό βήμα για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου και την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στο φορολογικό δίκαιο αποτελεί η νέα διάταξη του φορολογικού Νόμου η οποία ορίζει ότι «Για τους έγγαμους … η οφειλή για φόρο, τέλη και εισφορές, που αναλογούν στα εισοδήματά τους βεβαιώνεται χωριστά και η ευθύνη της καταβολής βαρύνει κάθε σύζυγο» (άρθρο 8, παρ. 16, εδάφιο α και β του Ν. 3842/2010 – ΦΕΚ 58/Α/23.4.2010). Η εφαρμογή της διάταξης αρχίζει από το 2011

Η χωριστή βεβαίωση και επιστροφή φόρου που αναλογεί στα ατομικά εισοδήματα των συζύγων προτάθηκε από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με στόχο την περιουσιακή και οικονομική αυτοτέλεια των συζύγων με γνώμονα την εφαρμογή της συνταγματικής αρχής για την ισότητα των φύλων.

Η ρύθμιση αυτή δίνει τέλος στην ταλαιπωρία πολλών γυναικών που, είτε εμποδίζονταν να έχουν φορολογική ενημερότητα όταν ο σύζυγός τους δεν είχε τακτοποιήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, είτε δεν μπορούσαν να εισπράξουν την επιστροφή φόρου για το ατομικό τους εισόδημα όταν ο σύζυγός τους δεν συναινούσε.