Πρόγραμμα Δράσης και Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης

2010/05/28

Αθήνα, 28 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Πρόγραμμα Δράσης και Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης

H γεφύρωση του χάσματος μεταξύ νομικής (de jure) και ουσιαστικής (de facto) ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν το θέμα του 7ου Συνεδρίου Υπουργών Ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) που διεξήχθη στις 24-25 Μαΐου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Τη χώρα μας εκπροσώπησε η κ. Ιφιγένεια Κατσαρίδου, στέλεχος της ΓΓΙΦ και εκλεγμένη Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας μεταξύ Ανδρών και Γυναικών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ως εκπρόσωπος της Ελλάδος τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει θέση ως κεντρικό της στόχο την βελτίωση της καθημερινής ζωής των γυναικών και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας στόχο απόλυτα εναρμονισμένο με το στόχο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κ. Κατσαρίδου παρουσίασε το Πρόγραμμα Δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Η επίτευξη de jure και de facto ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών ως πρόκληση για δράση» το οποίο θα πρέπει να εφαρμοσθεί από τα κράτη μέλη του ΣτΕ με τρόπο που οδηγεί σε αποτελέσματα απτά και συγκεκριμένα.

Οι Υπουργοί Ισότητας των χωρών που παρευρέθησαν στη Σύνοδο, δήλωσαν ότι η ουσιαστική ισότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με παράλληλη θέσπιση νόμων, ανάπτυξη συγκεκριμένων ενεργειών και πολιτικών, προώθηση των θετικών δράσεων υπέρ των γυναικών και εφαρμογή στρατηγικών, όπως η ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου σε όλες τις πολιτικές και δράσεις καθώς και στην κατάρτιση των δημοσίων προϋπολογισμών (gender budgeting).

Οι Υπουργοί Ισότητας υιοθέτησαν Σύσταση για τη «Γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της de jure και de facto ισότητας για την επίτευξη της πραγματικής ισότητας μεταξύ των γυναικών και των ανδρών». Η Σύσταση απευθύνεται στις κυβερνήσεις των χωρών του ΣτΕ και στο ίδιο Συμβούλιο της Ευρώπης και δίνει κατευθύνσεις ώστε να αντιμετωπισθούν στη πράξη οι διακρίσεις που υπάρχουν ακόμα σε βάρος των γυναικών, να ξεπερασθούν οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται και με συντονισμένες ενέργειες να εφαρμοσθούν οι παρακάτω άξονες προτεραιότητας του Προγράμματος Δράσης:

  •  Ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές
  •  Προώθηση θετικών δράσεων για την ισότητα των φύλων
  •  Ανάπτυξη και η ενδυνάμωση των θεσμών και των μηχανισμών της    ισότητας των φύλων
  •  Ιση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη δημόσια, πολιτική και οικονομική ζωή καθώς και στα κέντρα λήψης αποφάσεων
  •  Ενίσχυση του ρόλου των ανδρών στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας.
  •  Καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και εξάλειψη των δομικών αιτιών διαιώνισης των ανισοτήτων λόγω φύλου στα μέσα ενημέρωσης και στην εκπαίδευση
  • Πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
  • Καταπολέμηση των διακρίσεων κατά ευάλωτων ομάδων γυναικών και κοριτσιών, όπως οι μετανάστριες, τα ΑμΕΑ και αυτές με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και σεξουαλική ταυτότητα. (L.B.T)