Ανάδειξη γυναικών σε θέσεις επικεφαλής των εκλογικών συνδυασμών στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές

2010/08/30

Αθήνα,  30 Αυγούστου  2010 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανάδειξη γυναικών σε θέσεις επικεφαλής των εκλογικών συνδυασμών στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις των κομμάτων σχετικά με τη συγκρότηση των εκλογικών συνδυασμών στις επερχόμενες εκλογές της περιφερειακής διοίκησης και αυτοδιοίκησης η συμμετοχή των γυναικών ως επικεφαλής συνδυασμών είναι πολύ περιορισμένη.

Το γεγονός έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες των περισσότερων πολιτικών κομμάτων περί προώθησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στόχου που ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση και εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής της χώρας.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη απέστειλε επιστολή στους/στις Γενικούς Γραμματείς και υπεύθυνους/ες των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων με την οποία τους/τις καλεί να περιλάβουν στα κριτήρια επιλογής των επικεφαλής των συνδυασμών τους την παράμετρο του φύλου προκειμένου να γίνει πράξη η ενεργή προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Θεωρούμε αναγκαίο να ανατραπεί το ιδιαίτερα ισχνό αποτέλεσμα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών (2006) κατά τις οποίες σε σύνολο 1033 εκλεγμένων δημάρχων μόνο 32 ήταν γυναίκες- ποσοστό που είναι λιγότερο από 3,1%.