Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την παρουσίαση του «Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013»

2010/09/23

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσιάστηκε χθες για πρώτη φορά το «Εθνικό Πρόγραμμα για την ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013» από την Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη κατά τη διάρκεια ημερίδας στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Καστανίδης. 

Ο Υπουργός ανακοίνωσε τη συγκρότηση τριών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών οι οποίες θα επεξεργασθούν:

Α) Τροποποιήσεις των διατάξεων του οικογενειακού δικαίου.

Β) Σχέδιο Νόμου για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Γ) Σχέδιο Νόμου για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης για την κύρωση του Πρωτοκόλλου για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Διακίνησης Προσώπων, ιδιαίτερα Γυναικών και Παιδιών, που συμπληρώνει τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος» (ΦΕΚ 158/Α/20.9.2010).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 350 άτομα (μέλη γυναικείων οργανώσεων, πολιτικοί, εμπειρογνώμονες σε θέματα ισότητας κ.λπ.).

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Μαργαρίτα Παπανδρέου, η οποία έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία του Προγράμματος.

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και περιλαμβάνει 20 Έργα που στοχεύουν στην:

α)         Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών.

Β)         Ενίσχυση της Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας των Γυναικών.

Γ)         Προώθηση των Γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων.

Δ)         Ένταξη της Ισότητας των Φύλων στις Δημόσιες Πολιτικές.

 Ακόμα, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τις Νέες Πρωτοβουλίες της ΓΓΙΦ που αφορούν στον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών, την ενίσχυση των γυναικείων Οργανώσεων και την αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης Φύλου και Ισότητας της ΓΓΙΦ.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη παρουσίασε τη φιλοσοφία του Προγράμματος θέτοντας 5 ερωτήματα:

1. Γιατί ουσιαστική ισότητα των φύλων;

Γιατί η τυπική ή νομική ισότητα δεν φθάνει. Εκτός από τους νόμους χρειαζόμαστε και την πράξη. Ο στόχος της ουσιαστικής ισότητας είναι στόχος που αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των γυναικών, στην έμπρακτη ισότητα που αφορά το μοίρασμα των υποχρεώσεων, των δικαιωμάτων των απολαβών, του χρόνου, της εξουσίας, της φροντίδας, της εργασίας και γενικά όλης της κοινωνίας.

Αυτή η ισότητα των φύλων μπορεί να συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, και να δείξει ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι πολυτέλεια αλλά τρόπος διεξόδου από την κρίση. 

2. Γιατί η προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών;

Γιατί από τη μεταπολίτευση το γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θεώρησε, σωστά, ότι η βία κατά των γυναικών είναι η πλέον απάνθρωπη έκφραση της πατριαρχικής εξουσίας που διαπερνά τις κοινωνίες μας και προδιαγράφει συμπεριφορές και στάσεις, αλλά και που αναπαράγεται μέσα από τα ΜΜΕ, τον πολιτισμό και την τέχνη.

3. Γιατί το Πρόγραμμά μας συμβάλλει στη διοικητική μεταρρύθμιση;

Γιατί έχουμε προσανατολίσει τα Έργα μας στην πραγματική διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και αυτό, για να κάνουμε τις δημόσιες πολιτικές περισσότερο φιλικές προς τις γυναίκες, κατηγορία των πολιτών που δεν λάμβαναν αρκετά υπόψη τους οι φαινομενικά ουδέτερες πολιτικές μέχρι σήμερα.

Εμείς συμβάλλουμε στη διοικητική μεταρρύθμιση γιατί θέλουμε να εγκαταστήσουμε μηχανισμούς και διαδικασίες με τις οποίες η ένταξη της ισότητας και η οπτική του φύλου θα αποτελεί υποχρέωση στο σχεδιασμό των πολιτικών και θα παρακολουθείται με δείκτες και έρευνες.

4.  Γιατί το Πρόγραμμά μας είναι εθνικής εμβέλειας;

Γιατί έχουμε προγραμματίσει την ανάπτυξη της Γενικής Γραμματείας με τα Συμβουλευτικά της Κέντρα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Είναι εθνικής εμβέλειας γιατί απευθυνθήκαμε σε όλα τα Υπουργεία και τις Γενικές Γραμματείες προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε δεσμεύσεις για ενέργειες που προωθούν την ισότητα των φύλων στους τομείς των δικών τους αρμοδιοτήτων.

5. Γιατί το Πρόγραμμα θα πετύχει;

Γιατί έχει σχεδιασθεί με γνώμονα τη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, αλλά κυρίως γιατί ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό αιτήματα του γυναικείου κινήματος της μεταπολίτευσης. Το Πρόγραμμα έχει ακόμα ενσωματώσει ιδέες και προτάσεις που πρόεκυψαν από τη διαβούλευση με όλες τις προηγούμενες Γενικές Γραμματείς Ισότητας, καθώς επίσης και με τις γυναικείες οργανώσεις. Το Πρόγραμμα πλαισιώνεται από 73 επιστήμονες, εμπειρογνώμονες σε εξειδικευμένα θέματα, οι οποίες/-οι παρέχουν χωρίς αμοιβή την επιστημονική τους γνώση και την εμπειρία τους κατά την υλοποίηση των 20 Έργων της ΓΓΙΦ.

Το πλήρες κείμενο του «Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013», βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΓΓΙΦ www.isotita.gr