18 Οκτωβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων.

2010/10/15

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2010

MHNYMA  

18 Οκτωβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα ενάντια στην Εμπορία Ατόμων

Η παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση, είναι σύγχρονη μορφή δουλείας και μία από τις χειρότερες μορφές κακοποίησης που υφίστανται οι γυναίκες. Τα θύματα είναι μετανάστριες που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία. H αναζήτηση δουλειάς σε άλλη χώρα είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους αλλά και την επιβίωση των οικογενειών τους.

Οι διακινητές των παράνομων κυκλωμάτων σωματεμπορίας τις προσεγγίζουν και τις εξαπατούν υποσχόμενοι καλύτερη ζωή και άμεση εργασία. Τις οδηγούν, όμως, στην πορνεία, με μεθόδους όπως είναι η απειλή για τη ζωή, τη δική τους και των συγγενών τους, οι βιασμοί, οι ξυλοδαρμοί, ακόμα και ο φόνος.

Η σωματεμπορία εξευτελίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, πλήττει τα θύματα, αλλά όχι μόνο αυτά. Πλήττει και στο σύνολό της την κοινωνία, γιατί διαμορφώνει αντιλήψεις εμπορευματοποίησης των ανθρώπινων σχέσεων

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει εντάξει δράσεις καταπολέμησης του φαινομένου στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει: ανάπτυξη υποδομών (δημιουργία 14 συμβουλευτικών κέντρων, 14 ξενώνων), εθνική γραμμή SOS 24ωρης λειτουργίας και εθνικής εμβέλειας και καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Tα Συμβουλευτικά Κέντρα θα παρέχουν στις γυναίκες θύματα εμπορίας ανθρώπων ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και νομική βοήθεια. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα θα παρέχουν επίσης συμβουλευτική απασχόλησης και υγείας.

Η καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων συνιστά ένα δύσκολο και πολύπλοκο πρόβλημα πολιτικής, όχι μόνο γιατί συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα αλλά γιατί συνδέεται με την κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις και στις σχέσεις των φύλων. Συνδέεται, δηλαδή, με το πολιτισμικό και κοινωνικό πλέγμα στο οποίο δημιουργείται ζήτηση υπηρεσιών από μεγάλο αριθμό ανδρών οι οποίοι, εκ των πραγμάτων, είναι συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα.