Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, 25 Νοεμβρίου.

2011/11/25

24 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σήμερα 24 Νοεμβρίου 2011 ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αναστάσιος Γιαννίτσης απηύθυνε ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στην ομιλία του επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η προσπάθεια πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπου η ανεργία, η μετανάστευση και η φτώχεια οξύνουν τα προβλήματα. Η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου προστασίας και η ανάπτυξη δομών για την ανακούφιση των θυμάτων αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης από το 2009.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, αντί διαπιστώσεων και αναλύσεων, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ενημερώνει για τα έργα που έχει ολοκληρώσει ή προγραμματίζει για το άμεσο μέλλον. Τα έργα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013. Για την υλοποίηση του Προγράμματος αξιοποιούνται οι πόροι του ΕΣΠΑ (Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση).

ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑ 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 λειτουργεί από τον Μάρτιο 2011 για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας (ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]). Είναι πανελλαδικής εμβέλειας και λειτουργεί 365 ημέρες τον χρόνο σε 24ωρη βάση, με χρέωση μιας αστικής μονάδας.

Στελεχώνεται από 13 ψυχολόγους-κοινωνικές/-ούς επιστήμονες ειδικευμένες/-ους σε θέματα βίας, οι οποίοι/-ες επιλέχθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και επιμορφώθηκαν στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου. Η Γραμμή παρέχει άμεση βοήθεια σε επείγουσες περιπτώσεις βίας, υπηρεσίες ενημέρωσης και διασύνδεσης, καθώς και ψυχοκοινωνική συμβουλευτική.

Στο διάστημα των 8 πρώτων μηνών λειτουργίας (11/3/2011 έως 11/11/2011) η τηλεφωνική γραμμή SOS δέχθηκε 2.795 κλήσεις. Επί του συνόλου των κλήσεων, 2.171 (78%) αφορούν σε καταγγελία περιστατικών έμφυλης βίας. Από αυτές οι 1.618 κλήσεις (58%) αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 553 κλήσεις (20%) αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα (κυρίως από φίλους/-ες 25% και συγγενείς 37%).

Από τις 2.171 κλήσεις που αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 1.829 κλήσεις (84%) αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Τα αιτήματα των γυναικών που καλούν στην τηλεφωνική γραμμή αναφέρονται στην ψυχοκοινωνική στήριξη 794 κλήσεις (49%), σε νομική συμβουλευτική 434 κλήσεις (27%) και σε νομική βοήθεια 322 κλήσεις (20%).

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΟΔΗΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Εκπονήθηκαν δύο (2) ολοκληρωμένοι Οδηγοί Συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών: 

Ο «Οδηγός παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και λειτουργίας των υποστηρικτικών δομών» περιλαμβάνει τη μεθοδολογία της συμβουλευτικής διαδικασίας με την οπτική του φύλου (θεωρία και πράξη της συμβουλευτικής διαδικασίας), σχέδια προτύπων κανονισμών λειτουργίας των υποστηρικτικών δομών και κώδικα δεοντολογίας για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων.

Το «Εγχειρίδιο συμβουλευτικής για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας» επικεντρώνεται στη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στο χώρο εργασίας και απευθύνεται σε όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, στους εργοδότες, καθώς και στους φορείς που δραστηριοποιούνται σχετικά, με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την έκταση και τους τρόπους αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης, ως μορφής άσκησης έμφυλης βίας.

Οι Οδηγοί παρουσιάσθηκαν σε ημερίδα με θέμα «Βία κατά των γυναικών – Μεθοδολογία Συμβουλευτικής» (30/9/2011) στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 300 άτομα (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, ερευνητές/-τριες). Οι Οδηγοί έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΙΦ (www.isotita.gr).

ΕΚΔΟΣΗ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ για την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900

Στο πλαίσιο της δημοσιότητας της τηλεφωνικής γραμμής SOS εκδόθηκε φυλλάδιο για την αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή βία, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, εμπορία ανθρώπων). Το φυλλάδιο έχει μεταφραστεί σε συνήθεις γλώσσες των μεταναστριών (αγγλικά, γαλλικά και αλβανικά) και θα είναι έτοιμο προς διανομή στις 25 Νοεμβρίου 2011.

ΕΚΔΟΣΗ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ για τις υπηρεσίες Ασύλου του ΥΠΡΟΠΟ

Η ΓΓΙΦ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσαν Εγχειρίδιο με τίτλο «Κατευθυντήριες οδηγίες για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών κατά την πρώτη υποδοχή στην Ελλάδα και τη διαδικασία του ασύλου», το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες που ασχολούνται σε υπηρεσίες πρώτης υποδοχής υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς επίσης και στο προσωπικό που συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στις διαδικασίες ασύλου.

ΞΕΝΩΝΕΣ Φιλοξενίας των Δήμων για κακοποιημένες γυναίκες

Δημοσιεύθηκε η Πρόσκληση προς 15 Δήμους (Αθηναίων, Ηρακλείου Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Λαμιέων, Λαρισαίων, Λέσβου, Πατρέων, Πειραιώς, Περιστερίου, Ρόδου και Τρίπολης) για την υποβολή προτάσεων για την «Ανάπτυξη και λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας». Το έργο συμπληρώνει και υποστηρίζει τους στόχους της πολιτικής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Οι ξενώνες θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Η λειτουργία τους θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2012.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ σε αστυνομικούς και νοσηλευτές/-τριες

Η ΓΓΙΦ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) υλοποίησε επιμορφωτικά σεμινάρια με στόχο την επιμόρφωση, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση στελεχών της δημόσιας διοίκησης (αστυνομικών, νοσηλευτών/-τριών κ.λπ.) σε θέματα βίας κατά των γυναικών, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα θύματα της βίας με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο, καθώς και να μπορούν να διαχειριστούν τα θέματα αυτά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αποτελεσματικότερα και σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές. Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο 2010 έως τον Μάιο 2011 επιμορφώθηκαν 209 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα, μέσω δώδεκα (12) 3ήμερων σεμιναρίων και 29 νοσηλευτές/-τριες μέσω 2 σεμιναρίων. 

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ και ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Για την προβολή της τηλεφωνικής γραμμής SOS δημιουργήθηκαν και μεταδόθηκαν από τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια δυο (2) τηλεοπτικά σποτ, διάρκειας 45’’ και 48’’ αντίστοιχα. Το πρώτο σποτ «Τελευταία Φορά» μεταδόθηκε ως κοινωνικό μήνυμα τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2011 (388 προβολές) και το δεύτερο «Εδώ Χτύπησε» θα αρχίσει να προβάλλεται άμεσα.

Το ραδιοφωνικό σποτ «Μην ανέχεσαι» βγήκε στον αέρα το Σεπτέμβριο 2011 και μεταδίδεται ως κοινωνικό μήνυμα από περίπου 500 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα (στην Αθήνα μεταδόθηκε ήδη 1.251 φορές και στη Θεσσαλονίκη 1.867 φορές). Τα τηλεοπτικά και το ραδιοφωνικό σποτ εντάσσονται στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΦ που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ «1Ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» (ΑΘΗΝΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011).

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η ΓΓΙΦ σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνουν ένα 4ήμερο αφιέρωμα ταινιών που θα διαρκέσει από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου 2011 με τίτλο «1ο Πανόραμα ταινιών για τη Βία κατά των Γυναικών». Το αφιέρωμα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό και εντάσσεται στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΦ.

15η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011)

Η ΓΓΙΦ συμμετείχε στην 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου επιχορηγώντας δύο τοιχογραφίες με θέμα τη βία κατά των γυναικών. Οι τοιχογραφίες εκτέθηκαν σε δεκάδες χιλιάδες περαστικούς κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε και θα παραμείνουν για περισσότερο από 3 χρόνια. Η πρώτη τοιχογραφία φιλοτεχνήθηκε από τη διάσημη Νότιο Αφρικανή Faith47, είναι μεγέθους 35Χ12 μέτρων (η μεγαλύτερη διάσταση τοιχογραφίας που έχει δημιουργηθεί ποτέ στη Θεσσαλονίκη) και βρίσκεται σε κεντρικό κτήριο στα Λαδάδικα. Η δεύτερη τοιχογραφία, διάστασης 13Χ8 μέτρων, βρίσκεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και έχει ως θέμα τη γραμμή SOS 15900. Στις 31/10/2011 διοργανώθηκε Ημερίδα με ζωντανή διαδικτυακή αναμετάδοση που παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα από όλη την Ελλάδα με θέμα τη βία κατά των γυναικών.

 EXOYN ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΘΕΙ:

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης της πρόσληψης των στελεχών των Κέντρων και επίκειται η προκήρυξη των 58 θέσεων επιστημονικού προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ. Κατά συνέπεια εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012 θα είναι δυνατή η έναρξη λειτουργίας δεκατριών (13) Συμβουλευτικών Κέντρων και ενός ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟΥ (στην Αθήνα με υπηρεσίες και σε γυναίκες θύματα trafficking) για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στις πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα, Λαμία, Κέρκυρα, Τρίπολη, Μυτιλήνη, Ερμούπολη, Ηράκλειο).

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα συνιστούν υπηρεσίες πρώτης γραμμής, οι οποίες θα παρέχουν άμεση αρωγή προς τις γυναίκες/θύματα έμφυλης βίας, συγκεκριμένα:

  • Ψυχοκοινωνική στήριξη
  • Πληροφόρηση και ενδυνάμωση
  • Νομική συμβουλευτική
  • Παροχή νομικής βοήθειας σε συνεργασία με Δικηγορικούς Συλλόγους. 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Σύντομα θα δημοσιευθεί Πρόσκληση σε μεγάλους Δήμους της χώρας με πληθυσμιακά κριτήρια για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΡΕΥΝΩΝ

Προγραμματίζεται η εκπόνηση τριών (3) ερευνών με θέματα α) το trafficking κοριτσιών και γυναικών, β) τη σε σεξουαλική παρενόχληση σε χώρους εργασίας και γ) την ενδοοικογενειακή βία. Η σχετική προκήρυξη θα δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του 2011.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900

Προγραμματίζεται η λειτουργία microsite της γραμμής SOS 15900 που είναι σε φάση σχεδιασμού με στόχο να αναρτηθεί στο διαδίκτυο μέχρι τα τέλη 2011. Το microsite θα δίνει βασικές πληροφορίες για το σκοπό, τη λειτουργία, τις υπηρεσίες της γραμμής SOS 15900 καθώς και τους φορείς και τις δομές υποστήριξης. Παράλληλα θα λειτουργούν cause page και fan page της γραμμής SOS 15900 μέσω του facebook.