Ο Υπουργός Εσωτερικών εγκαινίασε το Πολύκεντρο Γυναικών στο κέντρο της Αθήνας

2012/03/27

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Εσωτερικών εγκαινίασε
το ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Σήμερα Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάσος Γιαννίτσης, εγκαινίασε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ στο Κέντρο της Αθήνας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Χαριλάου Τρικούπη 51 και Βαλτετσίου, Εξάρχεια).

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρία Στρατηγάκη, τόνισε ότι:
«Με τα εγκαίνια του Πολύκεντρου αρχίζει η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου εξήντα δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ενός υποστηρικτικού δικτύου που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970, όταν ο ΟΗΕ έφερε στο προσκήνιο των διεθνών πολιτικών και προτεραιοτήτων το έγκλημα της βίας κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές του. Στην χώρα μας λοιπόν 30 χρόνια μετά, ανταποκρινόμαστε στις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ κάνουμε πράξη αυτό που ήταν μέχρι σήμερα ήταν μόνο διεκδίκηση του γυναικείου και φεμινιστικού στην Ελλάδα.
Το Πολύκεντρο είναι ένα Κέντρο ανοικτό στις γυναίκες, ένας χώρος ασφαλής για τις γυναίκες ένας φορέας που δεν «προστατεύει» αλλά ενθαρρύνει τις γυναίκες να αντιμετωπίσουνε οι ίδιες τα προβλήματα τους, να χειραφετηθούν και να ακολουθήσουν τον δρόμο που τους ταιριάζει.
Η Πολιτεία παρέχει το πλαίσιο, οι σύμβουλοι του Πολύκεντρου την επιστημονική γνώση και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εγγυάται την προσέγγιση της συμβουλευτικής διαδικασίας σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές για τη στήριξη των γυναικών που έχουν ανάγκη.»

Στην εκδήλωση των Εγκαινίων απεύθυναν χαιρετισμό: ο Υπουργός Εσωτερικών κ., Τάσος Γιαννίτσης, η Βουλευτής Επικρατείας και πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ Ευγενία Τσουμάνη Σπέντζα, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων κ. Καλλιόπη Γιαννοπούλου, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, κ. Άννα Παπαδημητρίου Τσάτσου, ο Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Στέφανος Γκρίτζαλης, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Τζένη Κρεμαστινού, ο Διοικητής του Γ.Ν. Μαιευτηρίου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» κ. Νίκος Φαλδαμής, η Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΙΦ για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών κα Μίκα Χαρίτου-Φατούρου και η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) κα Ράνια Παπαϊωάννου.

Το Δίκτυο Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σχεδιάσθηκε και υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-1013). Περιλαμβάνει δεκατέσσαρα (14) Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στις έδρες των Περιφερειών, είκοσι επτά (27) Συμβουλευτικά Κέντρα και δεκαεννέα (19) Ξενώνες Φιλοξενίας Δήμων της χώρας που επιλέχθηκαν βάσει πληθυσμιακών και γεωγραφικών κριτηρίων.
Συνδετικό ιστό του Δικτύου Δομών αποτελεί και η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας η οποία πρόσφατα συμπλήρωσε έναν χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας με περισσότερες από 5000 κλήσεις.
Η καινοτομία του «Πολύκεντρου Γυναικών» οφείλεται στην σφαιρική υποστήριξη των γυναικών με την παροχή υπηρεσιών σε τέσσερις (4) τομείς: ψυχοκοινωνική στήριξη, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα υγείας.
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της Συμβουλευτικής διαδικασίας.
Το «Πολύκεντρο Γυναικών» απευθύνεται σε:

  • γυναίκες που υφίστανται βία (ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, εμπορία και διακίνηση-trafficking, κ.ά.),
  • γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, αιτούσες άσυλο, με αναπηρία κ.ά.),
  • άνεργες γυναίκες,
  • γυναίκες που επιθυμούν να δημιουργήσουν επιχείρηση,
  • γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  • γυναίκες που ζητούν συμβουλευτική στήριξη σε θέματα αναπαραγωγικής/ σεξουαλικής υγείας και δημόσιας υγείας.

Το «Πολύκεντρο Γυναικών» στελεχώνεται από εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό: ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς/ές λειτουργούς και νομικούς.

Αύριο Τετάρτη 28 Μαρτίου εγκαινιάζονται το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στην Πάτρα, στις 3 Απριλίου στη Λαμία και στις 6 Απριλίου στο Ηράκλειο».


Επισυνάπτεται Ενημερωτικό Φυλλάδιο για το ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ