Επιστολή της Μαρίας Στρατηγάκη με θέμα: «Ισότητα των φύλων και πολιτισμός» στην Εφημερίδα Καθημερινή

2012/11/07

Ισότητα των φύλων και πολιτισμός

Κύριε Διευθυντά

Διάβασα το εμπεριστατωμένο άρθρο της κ. Κατσουνάκη στην «Καθημερινή» της 21ης Οκτωβρίου με την εύστοχη περιγραφή μιας ακόμα δυσλειτουργίας του δημόσιου τομέα, με αφορμή τη ματαίωση από το υπουργείο Εσωτερικών του διαγωνισμού για την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου που προωθεί την ισότητα των φύλων. Πέραν των αναφερομένων θα ήθελα να διευκρινίσω τον πρωταρχικό στόχο του έργου, δηλαδή την προώθηση της ισότητας των φύλων, επειδή αυτός δεν προβλήθηκε ικανοποιητικά στις διαμαρτυρίες τριών κομμάτων και πολλών ταλαιπωρηθέντων από την απροσδόκητη απόφαση του υπουργείου να ματαιώσει τον διαγωνισμό.

Το έργο προκρίθηκε στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η καλλιτεχνική δημιουργία και τα πολιτιστικά αγαθά μεταφέρουν εικόνες και κοινωνικά στερεότυπα, αναπαράγουν κοινωνικές σχέσεις και καλλιεργούν στάσεις και συμπεριφορές. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι οι πολιτικές ισότητας των φύλων οφείλουν να επεκταθούν και στον τομέα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Πέρα από τα καθιερωμένα και αναγκαία πεδία πολιτικής, όπως είναι η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, θελήσαμε να επεκταθούμε στον χώρο του πολιτισμού ανοίγοντας νέους δρόμους και σύγχρονα πεδία δημόσιας δράσης. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή.

Φοβάμαι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ το σκεπτικό της τόσο απογοητευτικής απόφασης ματαίωσης των έργων. Δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί τα έργα αυτά ενόχλησαν, δεν θα μάθουμε ποτέ αν ενόχλησε περισσότερο η καλλιτεχνική δημιουργία, η ισότητα των φύλων ή το ότι τα έργα αυτά απευθύνθηκαν άμεσα σε καλλιτέχνες, χωρίς μεσάζοντες και εταιρείες συμβούλων που απομυζούν συχνά των κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Η επίσημη ανακοίνωση ότι «δεν ανταποκρίνεται πλέον επαρκώς και αποτελεσματικά στη νέα πολιτική του υπουργείου Εσωτερικών» παραπέμπει μόνο σε αμηχανία μπροστά σε μια απόφαση που δεν μπορεί να εξηγηθεί ορθολογικά και έχει σημαντικές συνέπειες για τους καλλιτέχνες που ενδιαφέρθηκαν αφήνοντας εκτεθειμένη τη πολιτική ηγεσία. Ίσως, όμως, απλά, να φόβισε η νέα, διαφορετική, νεωτεριστική ματιά σε ένα διαχρονικό, αλλά δυστυχώς, πάντα επίκαιρο [και ενοχλητικό(;)] στόχο, την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την ισότητα και τον πολιτισμό έκλεισε απότομα από την κυβέρνηση!

Μαρια Στρατηγακη – Τέως γενική γραμματέας Ισότητας (Νοέμβριος 2009 – Ιούλιος 2012), Επίκουρη καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου