Τιμή στην Ελένη Παμπούκη – Ιστορικό Αρχείο της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου

2012/04/27

Αθήνα, 27 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τιμή στην Ελένη Παμπούκη – Ιστορικό Αρχείο της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, με την οποία τιμήθηκε η Ελένη Παμπούκη, ενεργό μέλος του αυτόνομου φεμινιστικού κινήματος, με αφορμή μέρους του «Αρχείου της Ιστορίας των Γυναικών ΣΕΛΑΝΑ» στο Ιστορικό Αρχείο της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου.

Η Ελένη Παμπούκη το 1975 άνοιξε μαζί με τη Μιμή Βότση το πρώτο ελληνικό βιβλιοπωλείο για γυναίκες «Το βλιβλίο-Το παιδί» ή «ΣΕΛΑΝΑ» όπως μετονομάστηκε αργότερα και λειτούργησε μέχρι το 1993. Παράλληλα, δημιούργησε το «Αρχείο της Ιστορίας των Γυναικών ΣΕΛΑΝΑ» και ήταν υπεύθυνη του ετήσιου «Ημερολογίου των Γυναικών» το οποίο κυκλοφόρησε από το 1984 έως το 2002.

Το Αρχείο που δωρήθηκε στη Βιβλιοθήκη αποτελείται από 1371 ντοκουμέντα, 20 φακέλους και 12 υπο-φακέλους ποικίλου περιεχομένου διαφορετικού υποστρώματος και είδους υλικού (όπως φυλλάδια, κονκάρδες, μπλουζάκια, αυτοκόλλητα, πλακάτ κ.λπ.), 24 φακέλλους συνεδρίων -ημερίδων – σεμιναρίων – συζητήσεων, 394 αφίσες, 49 βιβλία, 37 ατζέντες που εκδόθηκαν από το βιβλιοπωλείο της Ελένης Παμπούκη, 35 τίτλοι περιοδικών και εφημερίδων, 14 φυλλάδια, 3 ημερολόγια τοίχου, 8 γκραβούρες, 1 ηλεκτρική γραφομηχανή , 1 πίνακας ανακοινώσεων,

Για την Ελένη Παμπούκη μίλησαν η Μαρία Στρατηγάκη, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, η οποία και συντόνισε την εκδήλωση, η Ευτυχία Λεοντίδου, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, η Γιώτα Μπουζιου,   Εκπαιδευτικός και η Μαρία Παπαδημητρίου, συγγραφέας καθώς επίσης και πλήθος παρευρισκομένων γυναικών που γνώρισαν την Ελένη Παμπούκη μέσα από τους αγώνες του γυναικείου κινήματος τα τελευταία 35 χρόνια.

Με αφορμή την εκδήλωση, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων απηύθυνε κάλεσμα προς όλες τις γυναικείες οργανώσεις και τις γυναίκες που διαθέτουν αρχεία, να τα δωρίσουν στο Ιστορικό Αρχείο της Βιβλιοθήκης της ΓΓΙΦ, προκειμένου να ψηφιοποιηθούν και να διασωθούν. Η ψηφιοποίηση θα γίνει στο πλαίσιο του Έργου για την αναβάθμιση του Ιστορικού Αρχείου και της δημιουργίας Ψηφιακού Αποθετηρίου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, λειτούργησε έκθεση αρχειακού υλικού από τη συλλογή της δωρήτριας και έγινε η παρουσίαση του υλικού, όπως αυτών τεκμηριώνεται βάσει Διεθνών Αρχειακών Προτύπων και διατίθεται στο διαδίκτυο μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου του Ιστορικού Αρχείου στην ιστοσελίδα  www.isotita.gr .

Στην εκδήλωση ακούστηκαν για πρώτη φορά αποσπάσματα από την κασέτα με τραγούδια και κείμενα, που ηχογραφήθηκε ειδικά για τη Διαδήλωση των Γυναικών στα Προπύλαια στις 8 Μαρτίου του 1980 με αίτημα την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου.  Η συγκεκριμένη κασέτα μαγνητοφώνου ψηφιοποιήθηκε από τη ΓΓΙΦ και αποτελεί μέρος του Ιστορικού Αρχείου της Βιβλιοθήκης, όπως άλλωστε και το βίντεο της χθεσινής εκδήλωσης.