Η ισότητα των φύλων στον πολιτισμό: Νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

2012/04/30

  Αθήνα, 30 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ισότητα των φύλων στον πολιτισμό: Νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) αναγνωρίζοντας ότι η πολιτιστική δημιουργία αποτελεί διαχρονικά τρόπο αναπαραγωγής των κοινωνικών αντιλήψεων, των στάσεων και των στερεοτύπων του φύλου, προωθεί την αξιοποίηση της πολιτιστικής δημιουργίας για την ανάδειξη του στόχου της ισότητας των φύλων, σύμφωνα με τον τέταρτο Στρατηγικό Στόχο του «Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013».

Ειδικότερα, η ΓΓΙΦ ενισχύει την παραγωγή και την πρόσληψη της τέχνης στο θεματικό πεδίο «Ταυτότητες φύλου, Δικαιώματα Γυναικών, Ισότητα των Φύλων» με τον σχεδιασμό των παρακάτω Έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ:

1. «110 Έργα για την Ισότητα των Φύλων»: Παραγωγή νέων καινοτόμων καλλιτεχνικών έργων από καλλιτέχνες, γυναίκες και άνδρες, και καλλιτεχνικές ομάδες σε όλους τους τομείς της τέχνης [ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκατάσταση, βίντεο, δράση (performance), κινηματογράφος (ταινίες ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους), θέατρο και χορός]. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω Ανοιχτής Δημόσιας Προκήρυξης, η οποία θα δημοσιευτεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

2. Ανάπτυξη Σχεδίων Δράσης καλλιτεχνικών και πολιτιστικών φορέων για την ενίσχυση της πρόσληψης καλλιτεχνικού έργου, που προωθεί την ισότητα των φύλων, για την ανάδειξη των εμποδίων που περιορίζουν τις γυναίκες, αλλά και την ενθάρρυνσή τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια αυτά στην πολιτιστική δημιουργία. Τα Σχέδια μπορούν να περιλαμβάνουν εργαστήρια, εκδηλώσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις κ.λπ. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω Ανοιχτής Πρόσκλησης προς όλους τους εποπτευόμενους πολιτιστικούς φορείς από το Υπουργείο Πολιτισμού.

3. Συγκέντρωση, Ψηφιοποίηση, Αρχειοθέτηση οπτικοακουστικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, που προωθεί την Ισότητα των Φύλων, με σκοπό τη δημιουργία βάσης δεδομένων ντοκιμαντέρ και ταινιών.

4. Διοργάνωση Φεστιβάλ, που στοχεύει στη δημοσιότητα και προβολή των καλλιτεχνικών έργων τα οποία θα παραχθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος στη θεματική «Ταυτότητες φύλου, Δικαιώματα Γυναικών, Ισότητα των Φύλων».

Στο ίδιο πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, έχει ήδη υλοποιήσει δύο (2) μελέτες με τα εξής θέματα:

1. «Όροι συμμετοχής στο καλλιτεχνικό πεδίο: προσέγγιση με την οπτική του φύλου» για τη διερεύνηση των υλικών και συμβολικών εμποδίων τα οποία αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καλλιτέχνιδες ως προς την πρόσβαση, τη σταδιοδρομία και την καθιέρωση στα επαγγέλματα.

2. «Εκπροσώπηση των γυναικών στις καλλιτεχνικές συλλογικότητες» η οποία έδειξε ότι οι γυναίκες υπερτερούν αριθμητικά όσον αφορά τη συμμετοχή τους στις καλλιτεχνικές συλλογικότητες μόνο στο χώρο του χορού (ακολουθούν εικαστικές τέχνες, λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, με τη μικρότερη εκπροσώπηση των γυναικών στον τομέα της φωτογραφίας).