Άρθρο στην εφημερίδα Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ με θεματική τα Ναρκωτικά

2019/05/13
Άρθρο στην εφημερίδα Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ με θεματική τα Ναρκωτικά

Άρθρο μου στην εφημερίδα «Η Πόλη Ζει» (Η Πόλη ζει), τεύχος 66, σελ. 39, με θεματική τα Ναρκωτικά.

Η χρήση ουσιών, ειδικά σε περιόδους πολυεπίπεδης κρίσης, δεν είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να ιδωθεί αυτόνομα, αλλά συνδέεται με τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και τις νέες πηγές προσφοράς ναρκωτικών. Σε αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίσαμε την έξαρση της χρήσης και των υγειονομικών επιπτώσεών της (AIDS, ηπατίτιδα κλπ).

Φέραμε στο ίδιο τραπέζι όλους τους αρμόδιους φορείς, ξεπερνώντας τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, για το κοινό καλό, πετύχαμε πρόσφατα τη θεσμοθέτηση των ιατρικά εποπτευόμενων χώρων χρήσης, πείσαμε φορείς και υπηρεσίες ότι η αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτημένων πρέπει να συνάδει με εκείνη των ασθενών, όχι των παραβατικών.

Δημιουργήσαμε το έργο «Δίκτυο άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών», με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ. 14 Streetworkers προσεγγίζουν καθημερινά τους χρήστες στον δρόμο, στο κέντρο της Αθήνας. Τους συνοδεύουν στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, όπου δίνουμε προτεραιότητα στην εξυπηρέτησή τους.

Κινητοποιούμε την κοινωνία των πολιτών και, εντέλει, κάνουμε το αυτονόητο: βλέπουμε κατάματα το πρόβλημα, αντιμετωπίζοντάς το με ειλικρίνεια, σεβόμενοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και, πάνω απ’ όλα, την ανθρώπινη αδυναμία.

Γιατί στην Αθήνα φροντίζουμε γι’ αυτούς που μπορούν, αλλά και αυτούς που θέλουν να μπορέσουν ξανά!

Το τεύχος είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά στην εξής διεύθυνση: https://issuu.com/657494/docs/hplz_t66