Άρθρο με τίτλο: «Δημοτικές εκλογές με άλλους όρους» της Μαρίας Στρατηγάκη στο www.protagon.gr (08/05/2014)

2014/05/12

Δημοτικές Εκλογές με άλλους όρους

Η οικονομική και κοινωνική κρίση μάς τραυμάτισε, μας απογοήτευσε, μας κλόνισε την πίστη στην πολιτική, μας απομυθοποίησε το πολιτικό σύστημα, μας έδειξε τα όρια της αξιοπιστίας των ΜΜΕ, κλόνισε τις ανθρώπινες σχέσεις μας και μας γέρασε πρόωρα.

Η αντίδραση σε αυτή την κατάσταση πολλών από εμάς ήταν σε διάφορες κατευθύνσεις. Μερικοί και μερικές απομακρύνθηκαν από την πολιτική, από τα κοινά, από τις πολιτικές ομάδες, από την κοινωνία και τις οργανωμένες συλλογικότητες. Αποτραβήχτηκαν από τον δημόσιο χώρο, κλείστηκαν στον εαυτό τους και εξαντλούν όλη την ενέργειά τους στην καθημερινή επιβίωση ή στη διατήρηση του επιπέδου ζωής τους. Δηλώνουν απαγοητευμένοι-ες από την πολιτική και τα τεκταινόμενα στον δημόσιο χώρο.

Άλλοι και άλλες επέλεξαν να παραμείνουν ενεργοί πολιτικά και να αξιοποιήσουν νέους χώρους δράσης είτε σε νέους συλλογικούς χώρους είτε στα κενά που αφήνουν τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα που κλονίζεται. Στα κενά που δημιουργούν χώρο για «κανονικούς» ανθρώπους, για αυτούς που θέλουν να συμμετάσχουν στα όργανα και τους θεσμούς με όρους λογικούς και ανθρώπινους και όχι με τους όρους που δημιουργούσαν η παράλογη συσσώρευση πολιτικού χρήματος, η επίφαση της δημοτικότητας ή η ανταλλαγή εξυπηρετήσεων σε είδος και σε χρήμα ανάμεσα στους πολιτικούς και τους πολίτες.

Σε αυτή τη δεύτερη ομάδα ανήκω και εγώ που αποφάσισα να συμμετάσχω στις εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας. Ίσως, παρόμοια σκέφτηκαν και πολλοί και πολλές από τους χιλιάδες άλλους υποψηφίους για τις Δημοτικές εκλογές σε όλη την Ελλάδα. Ίσως η στάση μας χαρακτηρισθεί αφελής, ίσως πολλοί σπεύσουν να μηδενίσουν τη βιωσιμότητα αυτής της προοπτικής, ή ίσως αρκεσθούν να αντιπροτείνουν ότι η ριζική αλλαγή του συστήματος θα γίνει μόνον αν και εφόσον το κόμμα τους έρθει στην εξουσία. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν λαμβάνουν υπόψιν ότι οι τομές στην πολιτική δεν γίνονται χωρίς αλλαγές της καθημερινής πρακτικής και στάσης όσων κινούνται στον δημόσιο χώρο. Πρακτικής και στάσης για το ποιοι είναι οι στόχοι της δημόσιας πολιτικής και ποια τα χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος.

Οι εκλογές για τους Δήμους προσφέρουν ευκαιρίες για τέτοιου είδους προσωπικούς πειραματισμούς. Η υποβάθμιση των κομματικών σημαιών, που άρχισε με τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2010 και συνεχίζεται και σήμερα, είναι μια ευκαιρία για ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στο τοπικό επίπεδο. Αυτή δεν είναι στάση απολίτικη, αλλά στάση πολιτική που δίνει έμφαση στα μικρά και καθημερινά, στη συνεργασία, στη συναινετική απόφαση, στη συνύπαρξη της διαφορετικότητας. Με πολιτικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται και για τη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και όχι μόνο για την αναπαραγωγή τους. Με πολιτικά πρόσωπα που αντιλαμβάνονται το εφικτό που προδιαγράφουν οι πραγματικές και κοινωνικές συνθήκες που ζούμε και εργαζόμαστε.

Ο περιορισμός των δαπανών των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, η καταδίκη της σπατάλης από την κοινή γνώμη είναι η άλλη όψη της αυξανόμενης δημοτικότητας των δημάρχων που έκαναν έργο στον τόπο τους αποστασιοποιούμενοι από τα κόμματα και τις παραδοσιακές κατευθυνόμενες σταυροδοσίες. Δημοτικές αρχές που σε άλλες περιόδους ούτε θα μπορούσαν να εκλεγούν, ούτε θα μπορούσαν να δράσουν. Είναι αυτές οι (νέες) συνθήκες που επιτρέπουν σε άτομα σαν και εμένα, πολιτικοποιημένα, αλλά όχι κομματικά, να αποτολμήσουν (για πρώτη φορά στη ζωή τους) να συμμετάσχουν σε δημοτικές εκλογές.

*Η Μαρία Στρατηγάκη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ (Γιώργος Καμίνης).

Για να δείτε το άρθρο στο www.protagon.gr πατήστε εδώ.