Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

2010/03/08

Αθήνα,  8 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΓΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  

Η σημερινή ημέρα είναι επέτειος αγώνων των γυναικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η φετινή επέτειος βρίσκει τις εργαζόμενες γυναίκες της χώρας μας σε δυσμενέστερες συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης που περιορίζει τα εισοδήματα και κατά συνέπεια αυξάνει τα βάρη φροντίδας των παιδιών και των εξαρτημένων ατόμων που οι ίδιες επωμίζονται. Επιπλέον, η ανεργία και η οικονομική δυσπραγία εντείνει το έγκλημα της άσκησης βίας κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές του (συζυγική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλειάς, σωματεμπορία).

Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να υποστούν δυσανάλογα οι γυναίκες τα βάρη της κρίσης!

Σήμερα ο στόχος της ουσιαστικής ισότητας των φύλων είναι επίκαιρος. Ήταν και χτες, θα είναι και αύριο. Προάγει τη δημοκρατία, την απασχόληση, την ευημερία και διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών.

Στη σημερινή κρίση, προτεραιότητα έχει η στήριξη των γυναικών, ιδιαίτερα εκείνων που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις όπως είναι οι άνεργες, τα θύματα βίας, οι μετανάστριες, οι ανάπηρες, οι αποφυλακισμένες, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Θα συνεχίσουμε να τιμούμε τους αγώνες των γυναικών κάθε 8 Μαρτίου αλλά θα εργαζόμαστε για την ουσιαστική ισότητα των φύλων όλες τις μέρες του χρόνου.

Μαρία Στρατηγάκη

 Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων