54η Σύνοδος Επιτροπής ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών

2010/03/12

  Αθήνα, 12 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«54η Σύνοδος Επιτροπής ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών»

Από 1 έως 12 Μαρτίου διεξήχθη στον ΟΗΕ η 54η Σύνοδος Επιτροπής ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών (Commission on the Status of Women) με την συμμετοχή εκπροσώπων κρατών μελών του ΟΗΕ, γυναικείων οργανώσεων, ΜΚΟ και όλων των σχετικών οργάνων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Η Σύνοδος έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται 15 χρόνια από την 4η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες.

Την Ελλάδα εκπροώπησαν η Φωτεινή Σιάνου, Εθνική Εκπρόσωπος στον ΙΗΕ για την Ισότητα των Φύλων, η Αντιγόνη Καραλή-Δημητριάδη, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Ισότητα & Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των Γυναικών και ο Δημοσθένης Τρέμος, στέλεχος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων της ΓΓΙΦ.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία έκανε παρεμβάσεις στο Στρογγυλό Τραπέζι Υψηλού επιπέδου, το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Μαρτίου και αναφέρθηκε στα εξής σημεία: ισότητα/ανισότητα στις αμοιβές, θέσεις-κλειδιά του Πεκίνου που δεν έχουν εκτιμηθεί ότι αφορούν την Ευρώπη, και για τα οποία οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν αναπτύξει δράση (περιβάλλον, κορίτσι-παιδί, ΜΜΕ, σχέδια δράσης για την απόφαση 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), ενδυνάμωση των κοριτσιών/γυναικών και ανάπτυξη της διεκδικητικότητας.

Την Τρίτη 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη ομιλία στην Ολομέλεια της Συνόδου όπου έγινε εκτενής αναφορά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας όσον αφορά την Ισότητα των Φύλων, στους κινδύνους της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και στην ισχυρή διάσταση του φύλου στην κρίση που έχει σχέση με την ανεργία των γυναικών, την ανισότητα στις αμοιβές, την κοινωνική προστασία και ασφαλεια, τις κοινωνικές υποδομές. Επίσης, τις επιπτώσεις στις μετανάστριες, τις γυναίκες με αναπηρία, τις γυναίκες ΡΟΜΑ και όσες γυναίκες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις.

Την Τετάρτη 3 Μαρτίου οργανώθηκε εκδήλωση της Ελλάδας με την ουσιαστική υποστήριξη και συμμετοχή της Μόνιμης Εθνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ και σε συνεργασία με τη Σοσιαλιστική Διεθνή των Γυναικών. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Πεκίνο+15″: Τι ακολουθεί;». Στο τραπέζι συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη. Μίλησα επίσης η Αντιγόνη Καραλή-Δημητριάδη και ο Πρέσβης κ. Αναστάσης Μιτσιάλης. Η εκδήλωση είχε μεγάλη συμμετοχή γυναικών, ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και συζήτηση. Συμμετείχε στην εκδήλωση και η Γετρούδη Μονγγέλα -η mamabeijing- συγκλονιστική προωπικότητα υπέυθυνη για την 4η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις γυναίκες.

Η εθνική αντιπροσωπεία επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας μας στην Πλατφόρμα του Πεκίνου και δήλωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προετοιμάζει πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2010-2013.