Δύο Βουλευτίνες του Ιράν στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

2010/10/07

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δύο βουλευτίνες του Ιράν στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

 Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, υποδέχθηκε σήμερα, 7 Οκτωβρίου 2010, στα γραφεία της Γραμματείας τις κυρίες Fetemeh Ajorloo και Zohre Elahiyan, οι οποίες είναι δύο από τις οkτώ γυναίκες μέλη της Βουλής του Ιράν.

Στη συνάντηση οι Ιρανές βουλευτίνες παρουσίασαν τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στο Ιράν στους τομείς των κληρονομικών δικαιωμάτων των γυναικών, της γονικής άδειας και της ελεύθερης πρόσβασης των γυναικών στα Πανεπιστήμια. Η κ. Μαρία Στρατηγάκη ενημέρωσε τις Ιρανές πολιτικούς για το Εθνικό Πρόγραμμα για την ουσιαστική ισότητα των φύλων 2010-2013, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα, και ιδιαίτερα για την έμφαση που δίνεται στις πολιτικές καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.

Η Γενική Γραμματέας επισήμανε το θετικό ρόλο της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διάκρισης κατά των Γυναικών (CEDAW) του ΟΗΕ στην προώθηση της ισότητας των φύλων στον πλανήτη και εξέφρασε την ευχή να υπογραφεί η Σύμβαση σύντομα και από το Ιράν.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της θανατικής ποινής της Sakineh Mohammadi Ashtiani δεν αναφέρθηκε στη συνάντηση γιατί είχε αποτελέσει αποκλειστικό λόγο κλήσης του Ιρανού Πρέσβη Mehdi Honardoost στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου 2010. Στη συνάντηση αυτή εκφράσθηκε από πλευράς Γενικής Γραμματέως η πλήρης αντίθεση της Ελλάδας στη θανατική ποινή εν γένει, αλλά και ειδικότερα στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην οποία η θανατική ποινή που έχει επιβληθεί ερμηνεύεται από τα ΜΜΕ ως ποινή για μοιχεία.