Καμπάνια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων «Αψηφήστε τα Στερεότυπα. Σε αυτές τις εκλογές ψηφίστε και Γυναίκες»

2010/10/20

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καμπάνια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

«Αψηφήστε τα Στερεότυπα. Σε αυτές τις εκλογές ψηφίστε και Γυναίκες»

 Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της Ημερίδας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) στην οποία παρουσιάσθηκε η καμπάνια για την προώθηση των γυναικών στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2010.

Η Υφυπουργός κα. Θεοδώρα Τζάκρη κήρυξε την έναρξη των εργασιών αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Το μήνυμα’Αψηφήστε τα στερεότυπα – Σε αυτές τις εκλογές ψηφήστε και γυναίκες’’, θα θέλαμε να γίνει και σύνθημα. Σύνθημα έμπνευσης, συμμετοχής και εγρήγορσης των γυναικών, είτε ως υποψηφίων είτε ως ψηφοφόρων. Σύνθημα συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αποδοχής των γυναικών από τους άνδρες, είτε ως συνυποψηφίους, είτε ως ψηφοφόρους», τόνισε η Υφυπουργός. Σημείωσε ακόμη ότι «Η ισότητα ανδρών και γυναικών και η ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της ζωής αποτελεί αναμφισβήτητα βασική αρχή της δημοκρατίας, θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και από τους πρωταρχικούς στόχους της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως της Ελληνικής Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι θεσμικές μας πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων δεν περιορίζονται μόνο στην προώθηση της αντιπροσώπευσης στα περιφερειακά και δημοτικά όργανα μέσα από το Πρόγραμμα ‘’Καλλικράτης’’, αλλά αφορούν την ευρύτερη υποστήριξη των γυναικών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Επιτομή όλων των θεσμικών παρεμβάσεων αποτελεί ο νέος νόμος για την προώθηση της  ουσιαστικής ισότητας των φύλων, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας. Οι καινοτομίες του προτεινόμενου νομοσχεδίου αφορούν στην θέσπιση ενεργών πολιτικών για την πραγματοποίηση της αρχής της ισότητας των φύλων, στην προβολή της αρχής της ισότητας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα της χώρας και το πιο σημαντικό στη δημιουργία μηχανισμών παραγωγής των πολιτικών και ελέγχου των αποτελεσμάτων. Για την υλοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων σε διοικητικό και νομοθετικό  επίπεδο διατίθεται κονδύλι 70.000.000 € από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Διοικητική Μεταρρύθμιση».

Η κα Τζάκρη αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη σταδιακής ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές (gender mainstreaming) και τόνισε ότι για τη ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, προβλέπονται συγκεκριμένες πολιτικές ισότητας όπως:

  • Η διατήρηση της ποσόστωσης ενός τρίτου (1/3) υπέρ κάθε φύλου του συνολικού αριθμού των μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων. Το θέμα της  ποσόστωσης, όπως επεσήμανε η Υφυπουργός, δεν είναι αυτοσκοπός, καθώς δεν απαντά πλήρως στο αίτημα για μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα.  Είναι όμως ένα μέσο, είναι ένα βασικό εργαλείο επισημαίνοντας ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για το πέρασμα από την ποσόστωση στην ενεργό συμμετοχή.
  •  Η δημιουργία υπηρεσιακών μονάδων που προωθούν την ισότητα σε κάθε νέο δήμο,
  • Η σύσταση συμβουλευτικών κέντρων για τις γυναίκες στις 13 πρωτεύουσες περιφερειών για την υποστήριξή τους σε θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας και απασχόλησης αλλά και κοινωνική διάστασης (ενδοιοικογενειακή βία κ.α.) και
  • Η εκ νέου σύσταση των  Περιφερειακών  Επιτροπών Ισότητας των Φύλων με διευρυμένη και πιο αντιπροσωπευτική σύνθεση και αρμοδιότητες, με στόχο την ένταξη της ισότητας των φύλων στο αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας.

Κλείνοντας η Υφυπουργός επεσήμανε ότι «ένα εκλογικό αποτέλεσμα ανάλογο των προσπαθειών μας θα ήταν η θεαματική αύξηση του ποσοστού των εκλεγμένων γυναικών στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση και κατέληξε λέγοντας ότι : «Είναι ωραίο να ψηφίσουμε ΚΑΙ γυναίκες. Ωραίο με την αρχαία σημασία της λέξης, δηλαδή είναι η κατάλληλη ώρα, είναι ο καιρός».

Χαιρετισμό απηύθυνε η Υφυπουργός Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Εύη Χριστοφιλοπούλου αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:  «Η ψήφος σε γυναίκες υποψήφιες αφορά την ουσία αλλά και την αποτελεσματικότητα της δημοκρατίας. Ακριβώς όπως οι οικογένειες ευημερούν, όταν οι ρόλοι κατανέμονται ισότιμα, έτσι και οι αποφάσεις στους δήμους, στις περιφέρειες και σε όλα τα κέντρα αποφάσεων, εναρμονίζονται με τις ανάγκες της κοινωνίας, όταν εκπροσωπούνται ισότιμα γυναίκες και άντρες. Ψηφίζουμε και γυναίκες λοιπόν. Γυναίκες άξιες και ικανές που στέκονται αυτόνομα στα πόδια τους και διεκδικούν μερίδα της εξουσίας για να προσφέρουν στον τόπο τους. Όχι γυναίκες-κισσούς που ελίσσονται πάνω σε δυνατούς άντρες εξουσίας και «ανέρχονται» έτσι, υποστηρίζοντας φθαρμένα ανδροκρατικά πρότυπα. Χρειαζόμαστε άξιους και ικανούς άντρες και γυναίκες για την εφαρμογή της μεγάλης μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη».

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κα Μαρία Στρατηγάκη παρουσίασε την εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα των πολιτικών αποφάσεων είναι κοινωνική απαίτηση. Ο πρώτος έχει σχέση με το δημοκρατικό έλλειμμα που δημιουργείται με την υπο-εκπροσώπηση των γυναικών στην εξουσία και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο δεύτερος  με την σπατάλη των ανθρωπίνων πόρων και το δυναμικό των γυναικών που δεν αξιοποιείται σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Ο τρίτος λόγος αφορά την κοινωνική ανισότητα που δημιουργείται από το γεγονός ότι το φύλο των ανθρώπων ευθύνεται για τις άνισες ευκαιρίες των γυναικών και των ανδρών στην εξουσία, την απασχόληση και το εισόδημα.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει:

  • τη δημιουργία και τη μετάδοση δύο τηλεοπτικών σποτ και ενός ραδιοφωνικού ως κοινωνικού μηνύματος.
  • την παραγωγή και διανομή σε υποψήφιες αιρετές, ενημερωτικού υλικού, όπως φυλλάδια, αφίσες, κονκάρδες.  Το έντυπο υλικό εκδόθηκε και στην αλβανική γλώσσα, ώστε να ενημερωθούν οι μετανάστριες που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σ’ αυτές τις εκλογές.
  • την προβολή banner στο διαδίκτυο σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.
  • τη λειτουργία Περιπτέρου για 3 μέρες (2,3,4/11/2010) στην Αθήνα (Ερμού και Καπνικαρέας) με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και τη διανομή ενημερωτικού υλικού.

Καινοτομία της εκστρατείας αποτελεί η δυνατότητα να αποσταλούν τα ενημερωτικά έντυπα στις υποψήφιες Δημάρχους, Περιφερειάρχες, Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, ώστε να τα αξιοποιήσουν στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας. Στην ιστοσελίδα www.isotita.gr προβάλλεται το υλικό της εκστρατείας και διατίθεται το σχετικό Δελτίο Παραγγελίας.

Εκπρόσωποι της Βουλής, πολιτικών κομμάτων και φορέων της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμμετείχαν ενεργά στον προβληματισμό γύρω από τα δύο βασικά ερωτήματα που τέθηκαν από τη συντονίστρια δημοσιογράφο κα Αθηνά Ραπίτου και τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων που συντόνισαν τα δύο πάνελ:

  •  «Το φύλο κάνει τη διαφορά;»
  •  «Καλλικράτης»: Τί αλλάζει στις πολιτικές ισότητας των φύλων;»

Στα πάνελ συμμετείχαν οι Ροδούλα Ζήση, Ουρανία Παπανδρέου, Κωνσταντίνα Μπέη, Κατερίνα Παπακώστα, Ελεάννα Ιωαννίδου, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, Όλγα Αβεροπούλου-Σουλιμέτση, Βάσω Αναγνωστοπούλου και Μαρία Θελερίτη, γυναίκες με εμπειρία σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ισότητας των φύλων.