Μήνυμα για την 24η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών

2010/10/22

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΜΗΝΥΜΑ για την 24η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών 

Στις 24 Οκτωβρίου 1945, 51 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα ο ΟΗΕ αριθμεί πλέον 191 κράτη-μέλη και εργάζεται για την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αξιοπρέπεια και την αξία του ανθρώπου, τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών. Η ημέρα των ΗΕ το 2010 είναι αφιερωμένη στην επίτευξη των 8 Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, σε κάθε έναν από τους οποίους έχει ενταχθεί η οπτική του φύλου (Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Πείνας, Καθολική Εκπαίδευση, Ισότητα των Φύλων, Υγεία του Παιδιού, Υγεία Μητέρων, Καταπολέμηση HIV/AIDS, Αειφόρος Ανάπτυξη, Παγκόσμια Εταιρικότητα για την Ανάπτυξη).

Στο μήνυμά του για την ημέρα των ΗΕ ο Γενικός Γραμματέας Ban Ki-moon υπογραμμίζει «Η ημέρα των ΗΕ είναι ημέρα κατά την οποία αποφασίζουμε να κάνουμε περισσότερα. Περισσότερα για την προστασία αυτών που έχουν παγιδευτεί μέσα σε ένοπλες συγκρούσεις, να καταπολεμήσουμε την αλλαγή του κλίματος και να αποτρέψουμε την πυρηνική καταστροφή. Να κάνουμε περισσότερα για να διευρύνουμε τις ευκαιρίες για τις γυναίκες και τα κορίτσια, και για να καταπολεμήσουμε την αδικία και την ατιμωρησία. Περισσότερα για να ανταποκριθούμε στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας».

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων χαιρετίζει το ιστορικό βήμα που έκανε πρόσφατα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προς την επίτευξη των στόχων του, όσον αφορά την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών, με την δημιουργία της υπηρεσίας UN WOMEN, η οποία θα συνενώσει διαφορετικά τμήματα του ΟΗΕ, όπως: ο Τομέας για την Πρόοδο των Γυναικών (DAW), το Διεθνές Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για την Πρόοδο των Γυναικών (INSTRAW), το Γραφείο Ειδικού Συμβούλου για φυλετικά θέματα και την Πρόοδο των Γυναικών (OSAGI) και το Ταμείο του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (UNIFEM).

Μεταξύ των σκοπών της νέας υπηρεσίας είναι η εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών και των κοριτσιών, η ενδυνάμωση των γυναικών και η επίτευξη της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, ως εταίρων και δικαιούχων στην ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρωπιστική δράση, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Επικεφαλής του UN WOMEN ορίστηκε η Μισέλ Μπασελέτ, πρώην Πρόεδρος της Χιλής. Σε ομιλία της η κυρία Μπασελέτ σημείωσε ότι η δημιουργία αυτής της νέας υπηρεσίας σημαίνει πως η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να δώσει «πολιτική σημασία» στα θέματα που αφορούν τις γυναίκες και κυρίως στο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών.

Ανά τετραετία, η Ελλάδα, στα πλαίσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της στην Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διάκρισης κατά των Γυναικών (CEDAW) υποβάλλει στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ την σχετική Εθνική Έκθεση. Η Έβδομη Εθνική Έκθεση της χώρας μας για τη περίοδο 2005-2008 μόλις ολοκληρώθηκε και θα αναρτηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στον ιστοχώρο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (www.isotita.gr).