Συνέντευξη Τύπου της Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κας Θεοδώρας Τζάκρη και της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»

2010/11/25

25/11/2010

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συνέντευξη Τύπου της Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κας Θεοδώρας Τζάκρη με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου η οποία έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως «Διεθνής Ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη παραχώρησε Συνέντευξη  Τύπου παρουσία και της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των φύλων Μαρίας Στρατηγάκη. Η κα Τζάκρη ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας ότι  η βία κατά των γυναικών αποτελούσε για πολλά χρόνια ένα  «αόρατο» έγκλημα για πολλές κοινωνίες ακόμα και στον ανεπτυγμένο κόσμο και χάρη στις συνεχείς προσπάθειες από Διεθνείς Οργανισμούς, Κυβερνητικούς φορείς, μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, κατάφεραν να μετατρέψουν αυτό το πρόβλημα  από προσωπικό σε κοινωνικό.

Στη συνέχεια η κα Υφυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η οποία διοργανώθηκε με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και υπογράμμισε την σημαντικότητα της πρωτοβουλίας αυτής, αφού αποτελεί την πρώτη ενιαία προσπάθεια των Γυναικών-Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους συντεταγμένα με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης, η οποία θέτει τις βάσεις για μία κοινή, συλλογική και συνεκτική Ευρωπαϊκή Στρατηγική στο πεδίο της βίας κατά των γυναικών. Η Κοινή αυτή Διακήρυξη έχει ως στόχο να  διασφαλιστεί η μετρήσιμη και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ορατή πρόοδος στο θέμα αυτό και να υποστηρίξει  τις εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά θεσμικά όργανα στην ενίσχυση και εδραίωση  στα πεδία των μεταρρυθμίσεων, της πρόληψης του φαινομένου της βίας, της ενημέρωσης των πολιτών, της νομικής συνδρομής και της δημιουργίας των απαραίτητων δομών για την παροχή κατάλληλων, χρηστικών και υψηλής ποιότητας μηχανισμών υποστήριξης στα θύματα της βίας. Επίσης τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση και την συγκέντρωση στοιχείων  για την βία  κατά των γυναικών.

Η σημερινή Κυβέρνηση, τόνισε η κα Υφυπουργός, θεωρεί τη βία κατά των γυναικών ως ένα σημαντικό θέμα καθώς συνιστά κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών  δικαιωμάτων και βασικών ατομικών ελευθεριών και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου (2010-2013) για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Είναι η πρώτη φορά που η βία κατά των γυναικών διαχωρίζεται από το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα, αναδεικνύοντας την έμφαση που αποδίδει η ελληνική Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Η κα Τζάκρη συνέχισε την ομιλία της παρουσιάζοντας την πρόοδο του προγράμματος μετά τον ένα χρόνο εφαρμογής του αναφερόμενη ειδικότερα στις δράσεις προγραμματίζονται στους τομείς της Νομοθεσίας, της συγκρότησης επιστημονικών επιτροπών για την παρακολούθηση των έργων, στην ένταξη του θέματος της βίας αλλά και της ισότητας των φύλων  στη Νέα Αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  τον Καλλικράτη της παροχής υπηρεσιών προς τα θύματα της βίας και της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης,

Κλείνοντας η κα Υφυπουργός τόνισε ότι : «Σίγουρα ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε δεν είναι εύκολος και υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και σε επίπεδο εθνικής πολιτικής με την εφαρμογή του  Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου αλλά και σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο, όπως αυτό εκφράζεται με την κοινή Υπουργική Διακήρυξη  στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η καταπολέμηση της έμφυλης βίας αποτελεί τελικά μια δημόσια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί δυναμικά, ως ένα κοινωνικό πρόβλημα που οφείλουμε να εκριζώσουμε οριστικά. Η μάχη θα είναι διαρκής και η βούλησή μας να τη δώσουμε αστείρευτη.»

Στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Στρατηγάκη ενημέρωσε για τις τρεις μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκαν χτες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την βία κατά των γυναικών που οργάνωσε η Βελγική Προεδρία. Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις του έργου και ειδικότερα στο χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για την ολοκλήρωση του έργου, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το Δεκέμβριο 2009 – Ιανουάριο 2010, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη. Σήμερα έχει προχωρήσει σημαντικά η δημιουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί το αργότερα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ στις πρωτεύουσες των Περιφερειών θα αρχίσουν το πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ οι Ξενώνες σε συνεργασία με τους Δήμους θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2011 δεδομένης της αναδιοργάνωσης των νέων Δήμων.  Μέσα  στο 2011 θα διενεργηθεί καμπάνια πανελλαδικής εμβέλειας για τη ευαισθητοποίηση των γυναικών και όλης της κοινωνίας για το θέμα της βίας κατά των γυναικών. Την ερχόμενη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου αρχίζει η επιμόρφωση 35 ωρών σε αστυνομικούς και Διοικητές αστυνομικών τμημάτων της Αθήνας από το ΕΚΔΔΑ.