Νέος Νόμος για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης

2010/12/14

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2010 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέος Νόμος για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης

 Η Γενική Γραμματεία ισότητας των Φύλων ενημερώνει για την ψήφιση του νέου Νόμου «Εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης» (Ν. 3896/ΦΕΚ 207/8.12.2010) με τον οποίο βελτιώνεται,απλουστεύεται και κωδικοποιείται σε ένα ενιαίο και συνεκτικό νομοθετικό κείμενο η ισχύουσα μέχρι τώρα νομοθεσία, σύμφωνα με το πνεύμα και τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/54/ΕΚ. Μεταξύ άλλων στο Νόμο περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Νομικά πρόσωπα και ενώσεις προσώπων μπορούν, με τη συναίνεση του θύματος της διάκρισης, να ασκούν στο όνομά του προσφυγή ή να παρεμβαίνουν προς υπεράσπισή του ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών ή διοικητικών αρχών.

2. Aναδιατυπώνεται ο ορισμός της έμμεσης διάκρισης, της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας και της αντιστροφής του βάρους απόδειξης που πλέον εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις άνισης μεταχείρισης λόγω φύλου.

3. Ο Συνήγορος του Πολίτη, ως ανεξάρτητη αρχή, για την παρακολούθηση και προώθηση της εφαρμογής της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα απασχόλησης και εργασίας, αποκτά διευρυμένη αποστολή και επιλαμβάνεται υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίων ή δικαστικών αρχών μέχρι την πρώτη συζήτηση στο ακροατήριο.