Αναβάθμιση και διεύρυνση των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της ΓΓΙΦ

2011/02/07

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Αναβάθμιση και διεύρυνση των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της ΓΓΙΦ»

Με αφορμή τη σημερινή έναρξη του Κύκλου Παρουσιάσεων Επιστημονικών Εκδόσεων για Θέματα Φύλου στον χώρο της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου, η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη παρουσίασε το νέο σημαντικό έργο που χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» Άξονας ΙΙΙ που υλοποιεί η ΓΓΙΦ με τίτλο «Αναβάθμιση και διεύρυνση των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της ΓΓΙΦ».

Το έργο στοχεύει στην παροχή νέων υπηρεσιών πληροφόρησης των πολιτών και ιδιαίτερα των ερευνητών καθώς και των φορέων άσκησης πολιτικής για την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της δημόσιας πολιτικής.

Το έργο περιλαμβάνει α) τη δημιουργία και πιλοτική λειτουργία ψηφιακού θεματικού αποθετηρίου (Repository) σε θέματα ισότητας των φύλων, β) τον εμπλουτισμό της υπάρχουσας βάσης δεδομένων της ΒΘΙΦ με τη συλλογή και ψηφιοποίηση τεκμηρίων της «γκρίζας» βιβλιογραφίας, γ) τη διεύρυνση του Ιστορικού Αρχείου με τεκμήρια του γυναικείου κινήματος και δ) την προσαρμογή ορισμένων υπηρεσιών της ΒΘΙΦ με στόχο την κάλυψη αναγκών ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ).

Μεταξύ άλλων η κα Υφυπουργός στο λόγο της υπογράμμισε: «Εύχομαι και προσδοκώ, ότι ο χώρος της Βιβλιοθήκης, θα συνεχίσει να αποτελεί πνευματικό χώρο προαγωγής της επιστήμης, ανταλλαγής ιδεών και κυρίως ανοιχτής συνεργασίας με άλλους Φορείς και Ιδρύματα, που ασχολούνται με την μελέτη της διάστασης του φύλου. Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι θεμελιώδες δικαίωμα και κοινή αξία των πολιτών μιας οργανωμένης και ευνομούμενης κοινωνίας αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Σήμερα, αξιολογώντας την παρούσα κατάσταση των γυναικών στην ελληνική κοινωνία  αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά, συντεταγμένα και αποτελεσματικά. Χρειάζεται να καταπολεμήσουμε τα στερεότυπα και να αποδομήσουμε κατεστημένες αντιλήψεις, νοοτροπίες και στάσεις που μας κρατούν δέσμιους και δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε μπροστά

Στη σημερινή εκδήλωση παρουσιάσθηκαν δύο πρόσφατες Επιστημονικές Εκδόσεις της Γιώτας Παπαγεωργίου, Αναπλ.Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης:

  1. «Η Έρευνα του Φύλου στην Ελλάδα», Αθήνα: Gutenberg, 2010.
  2. «Φύλο και Έρευνα», Αθήνα: Gutenberg, 2010.

Τις εκδόσεις παρουσίασαν οι:

  • Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Επίκ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Μαίρη Λεοντσίνη, Επίκ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Βάσω Πετούση, Επίκ. Καθηγήτρια, Πανεπιστημίου Κρήτης

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη τονίζοντας τη σημασία των ερευνών που παρουσιάσθηκαν και τη δυνατότητα συζήτησης με ένα ευρύτερο κοινό ανακοίνωσε τη συνέχιση των παρουσιάσεων επιστημονικών εκδόσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Παράλληλα στο χώρο του Ιστορικού Αρχείου της Βιβλιοθήκης λειτουργεί Έκθεση των πρόσφατα δωρηθέντων έργων της φεμινίστριας ζωγράφου Ντίνας Καραχάλιου.