Ομιλία της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων στην 55η Σύνοδο της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών του ΟΗΕ.

2011/02/25

Αθήνα 25 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη συμβολή των νέων γυναικών στις κινητοποιήσεις στις αραβικές χώρες ανέδειξε η ελληνική αντιπροσωπεία με τις παρεμβάσεις της στις εργασίες της 55ης Συνόδου της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών του ΟΗΕ που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη.

Κεντρικό θέμα της Συνόδου είναι η πρόσβαση των γυναικών στην τεχνολογία στο τομέα της εκπαίδευσης, της αγοράς εργασίας και «στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και τη δημοκρατία», πρόσθεσε η ελληνική αντιπροσωπεία με αφορμή τη μεγάλη παρουσία των γυναικών στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν με τη βοήθεια του διαδικτύου και των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης στις αραβικές χώρες.

Η παρέμβαση αυτή προσέδωσε στη συζήτηση μια έντονα πολιτική διάσταση η οποία εκτιμήθηκε από πολλές εθνικές αντιπροσωπείες. 

Πιο συγκεκριμένα, στην ολομέλεια της Συνόδου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των φύλων Μαρία Στρατηγάκη (24 Φεβρουαρίου) ανέφερε: «Στην αρχή της ομιλίας μου θα ήθελα να επισημάνω μια εξέλιξη στις τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφόρησης την οποία οι αναλύσεις μας από το Πεκίνο μέχρι σήμερα δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν: Την έμφυλη διάσταση των τεχνολογιών, όπως εκφράζεται στον τομέα του πολιτικού ακτιβισμού. Θέλω να τονίσω τον ρόλο του World Wide Web (google, e-mail, facebook, youtube, myspace, twitter, mobile phones) στους αγώνες για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, όπως επίσης και τον ρόλο των νέων γυναικών στους αγώνες για τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και τα δικαιώματά τους».

(Το πλήρες κείμενο της ομιλίας βρίσκεται αναρτημένο στη ιστοσελίδα www.isotita.gr). 

Παράλληλα, στη Συζήτηση Υψηλού Επιπέδου για τη συμμετοχή των γυναικών στην επιστήμη και την τεχνολογία (23 Φεβρουαρίου 2011) η Εθνική Εκπρόσωπος στον ΟΗΕ για θέματα ισότητας των φύλων, Φωτεινή Σιάνου στην παρέμβασή της αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο αναδεικνύοντας τη συμβολή των νέων γυναικών επικαλούμενη την έκκληση της νεαρής Αιγύπτιας στο youtube: “Εγώ, είμαι κορίτσι και πηγαίνω τώρα στην Πλατεία Ταχρίρ, να σταθώ ολομόναχη».

Στις 24 Φεβρουαρίου, με την ευκαιρία της 55ης Συνόδου και τα 100 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των γυναικών, έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών της νέας δομής UN WOMEN που δημιούργησε ο ΟΗΕ για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών. Στην εντυπωσιακή και συγκινητική εκδήλωση που έγινε συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, η επικεφαλής της δομής UN-WOMEN Michelle Bachelet και εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, τα κράτη μέλη, του ΟΗΕ και τα γυναικεία κινήματα που αγωνίστηκαν επί σειρά ετών για την συγκρότηση του UN WOMEN. Το κεντρικό μήνυμα της UN WOMEN είναι η ενότητα των γυναικών στον πλανήτη και εκφράζεται με το σύνθημα και το τραγούδι της εκδήλωσης «είμαι μία γυναίκα».

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει διεξοδικά τις γυναικείες οργανώσεις για τα συμπεράσματα τη Συνόδου σε δημόσια εκδήλωση που θα διοργανώσει μετά το τέλος των εργασιών στην Αθήνα.