Μήνυμα της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων για την 8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και Ανακοίνωση Έναρξης Έργων της ΓΓΙΦ.

2011/03/03

Αθήνα, 03 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1.     ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Σήμερα, 100 χρόνια από τον πρώτο γιορτασμό της 8 Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών, η κατάσταση στον πλανήτη μας χαρακτηρίζεται ακόμα από μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες στο πεδίο των δικαιωμάτων, της εργασίας, της πολιτικής συμμετοχής, ενώ επιβαρύνεται εξακολουθητικά από την άσκηση βίας κατά των γυναικών. Ο νέος Οργανισμός του ΟΗΕ UN WΟΜΕΝ που εγκαινιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και η επικεφαλής Michelle Bachelet φιλοδοξούν να κάνουν ένα βήμα προς τη μείωση του χάσματος λόγω φύλου.

Στη χώρα μας η οικονομική κατάσταση συνεχίζει να πλήττει τις γυναίκες, και ιδιαίτερα αυτές με πολλαπλές διακρίσεις. Με όλες τις δυνάμεις μας, στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τις γυναίκες και να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων με συγκεκριμένα έργα. 

Φέτος, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών κάνοντας πράξη τρεις από τις σημαντικότερες δράσεις του Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013 στους τομείς της αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, της ενίσχυσης των γυναικείων οργανώσεων, και της προβολής της καλλιτεχνικής δημιουργίας που προωθεί την ισότητα των φύλων.

Μαρία Στρατηγάκη

Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων

 2.     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

2.1 Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Στις 10 Μαρτίου αρχίζει η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών 15900. Η γραμμή SOS είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας, 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση από κινητά και σταθερά. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας μέσω της διεύθυνσης: 15900@isotita.gr

Η τηλεφωνική γραμμή SOS στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς/-ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας και υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου. Το κόστος λειτουργίας καλύπτεται από το ΕΣΠΑ.

2.2 Ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών

Εντός της εβδομάδας ξεκινάει η διαδικασία υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης των δράσεων των γυναικείων οργανώσεων και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα ισότητας των φύλων στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ «Υποστήριξη Σχεδίων Δράσης Γυναικείων Οργανώσεων και ΜΚΟ». Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι η 15η Απριλίου 2011.

2.3. Προβολή καλλιτεχνικής δημιουργίας που προωθεί την ισότητα των φύλων

Σε συνεργασία με το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ οργανώθηκε έκθεση φωτογραφίας «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» από τις 3-13 Μαρτίου στο Μετρό στο Σύνταγμα. Οι τέσσερεις γυναίκες φωτογράφοι απεικονίζουν γυναίκες της καθημερινότητας, καθώς και γυναίκες στο χώρο εργασίας τους από κάθε γωνιά του κόσμου, γυναίκες της Γάζας που ζουν και επιβιώνουν σε εμπόλεμη ζώνη, γυναίκες θύματα διεθνικής σωματεμπορίας που κατέληξαν σε πορνεία της Αθήνας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 8 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων κ. Μαρίας Στρατηγάκη και του Προέδρου της Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας Α.Ε. κ. Σαράντη Μιχαλόπουλου.