Ημερίδα με θέμα: «Η Προστασία των προσφύγων γυναικών και κοριτσιών».

2011/06/20

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, 20 Ιουνίου 2011, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Πρόσφυγες, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Η Προστασία των προσφύγων γυναικών και κοριτσιών». 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη άνοιξε την εκδήλωση επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας των τριών φορέων για την καλύτερη προστασία των γυναικών και των κοριτσιών κατά τη διαδικασία απονομής ασύλου. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας υπήρξε η εκπόνηση ενός Οδηγού (εγχειρίδιο) για τους δημόσιους λειτουργούς που εργάζονται στις υπηρεσίες υποδοχής προσφύγων.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, στον χαιρετισμό του δήλωσε, μεταξύ των άλλων: «Συμπεριλάβαμε στη Νομοθετική μεταρρύθμιση για το Άσυλο (που πραγματοποιήσαμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ειδικές ρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των προσφύγων γυναικών και κοριτσιών. Οι ρυθμίσεις αυτές συνάδουν με τις Συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών και των παιδιών. Oι πρωτοβουλίες μας ανατρέπουν πρακτικές δεκαετιών στην Ελλάδα στον τομέα αυτό. H προσπάθεια είναι τιτάνια, αλλά μόλις ξεκίνησε. Αναπτύσσουμε μια πολιτική, που συνάδει πλήρως με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, για την κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων και ιδιαίτερα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων όπως των γυναικών, των κοριτσιών και των παιδιών 

Στον χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Γιώργος Τσαρμπόπουλος αναφέρθηκε στα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί ως προς την ποιότητα της διαδικασίας ασύλου, στα συνεχιζόμενα προβλήματα αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, αλλά και στις προϋποθέσεις για την επιτυχή λειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) που έχουν εξαγγελθεί. Επίσης, επισήμανε τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας που παρουσιάζουν επικίνδυνη κλιμάκωση, καθώς και την ανάγκη μέτρων κοινωνικής πολιτικής και αναβάθμισης των υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Γρηγόρης Τασούλας αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στο μεταναστευτικό ζήτημα και το ρόλο της Ελληνικής Πολιτείας για την προστασία των Γυναικών και Κοριτσιών Προσφύγων, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και την καθοριστική προτεραιότητα που έχει ή δημιουργία τους για την Ελληνική κοινωνία, τους Μετανάστες, αλλά και, ιδιαίτερα τις Γυναίκες και τα Κορίτσια Πρόσφυγες, που εισέρχονται στη χώρα μας. Σημείωσε επίσης τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και τις διαρκείς και συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την προστασία των ευπαθών ομάδων. Επιστέγασμα των προσπαθειών αποτελεί η συνδιαμόρφωση του Οδηγού για την «Προστασία των Γυναικών και Κοριτσιών κατά την πρώτη Υποδοχή στην Ελλάδα και τη Διαδικασία Ασύλου», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ημερίδα.

Τον Οδηγό παρουσίασε η συγγραφέας του, Αλεξία Βασιλείου, υπογραμμίζοντας τους ιδιαίτερους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες τονίζοντας τους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια μπορούν να απολαύσουν προστασία και να λάβουν βοήθεια ισότιμα με τους άνδρες και τα αγόρια πρόσφυγες.

Η Βοηθός Προστασίας, στο Γραφείο  της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Δάφνη Καπετανάκη παρουσίασε συνοπτικά τους αριθμούς των προσφύγων για το 2010 διεθνώς καθώς και τις κύριες χώρες καταγωγής και υποδοχής τους, τονίζοντας ότι το 80% των προσφύγων παγκοσμίως φιλοξενούνται σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Στη συνέχεια και αφού παρουσίασε τις κύριες προκλήσεις στο πεδίο του ασύλου στην Ελλάδα σήμερα, επεσήμανε τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών και κοριτσιών στη διαδικασία ασύλου, καθώς και τη σημασία ανάδειξης των ζητημάτων φύλου κατά τη μεταρρύθμιση του συστήματος υποδοχής και ασύλου στη χώρα.

Τέλος, η Νατάσσα Βούρτση, Κοινωνική Λειτουργός στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες τόνισε: «Οι γυναίκες πρόσφυγες στην Ελλάδα υφίστανται πολλαπλούς αποκλεισμούς και διακρίσεις ενώ παράλληλα είναι φορείς πολλαπλών ρόλων στην καθημερινή τους ζωή. Στην περίπτωση της γυναίκας αιτούσας άσυλο, το φύλο αποτελεί μόνο μια κοινωνική παράμετρο η οποία σε συνδυασμό με την προσφυγική εμπειρία καθιστά την γυναίκα ιδιαίτερα ευάλωτη σε διάφορους κινδύνους. Τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πρόσφυγες είναι σε σχέση με την πρόσβαση στην διαδικασία ασύλου, την δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλου στεγαστικού πλαισίου για τις ίδιες και τα παιδιά τους, την κάλυψη των βασικών βιοτικών τους αναγκών, τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, τη δυσκολία πρόσβασης στην εκπαίδευση και την περαιτέρω επιμόρφωση καθώς και τη δυσκολία πρόσβασης σε δομές υγείας».

Επισυνάπτεται ο Οδηγός με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την Προστασία Γυναικών και Κοριτσιών.