Πραγματοποίηση Ημερίδας με θέμα «1981-2011: Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ισότητα των Φύλων στην Ελλάδα» την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

2011/11/14

14 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«1981-2011: Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ισότητα των Φύλων στην Ελλάδα»

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) πραγματοποίησε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου ημερίδα με θέμα: «1981-2011: Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ισότητα των Φύλων στην Ελλάδα» σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, Brigitte Triems. Βασικός ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο Διευθυντής Ισότητας στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Aurel Ciobanu-Dordea.

Στην Ημερίδα συζητήθηκε η συμβολή της ΕΕ στην νομοθεσία για την ισότητα των φύλων, στην ανάπτυξη δομών και πολιτικών στα πεδία της απασχόλησης/αγοράς εργασίας, της προώθησης των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας. Ιδιαίτερα, αναλύθηκε ο ρόλος των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και των χρηματοδοτήσεων για την ισότητα στην αγορά εργασίας από το 1981 μέχρι σήμερα. Τονίσθηκε ιδιαίτερα, η ένταξη της διάστασης του φύλου στην επόμενη προγραμματική περίοδο στα πλαίσια της στρατηγικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση 2020.

Το ρόλο των Ελληνίδων που συμμετείχαν σε θέσεις ευθύνης στην ΕΕ για την προώθηση των θεμάτων ισότητας ανέδειξαν οι ομιλήτριες Άννα Καραμάνου (πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων), Χρυσούλα Παλιαδέλη (Μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Φωτεινή Σιάνου (Εθνική Εκπρόσωπος στον Ο.Η.Ε. για θέματα ισότητας των φύλων, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων) και η Γενική Γραμματέας Μαρία Στρατηγάκη.

Το ρόλο των Ευρωπαϊκών δικτύων εμπειρογνωμόνων για την Ισότητα των Φύλων ανέπτυξαν οι Μαρία Θανοπούλου και Ιωάννα Τσίγκανου (μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εμπειρογνωμόνων για την ισότητα και την Κοινωνική Ένταξη, την Υγεία και τη Μακροχρόνια Φροντίδα), Τίνα Καφατσάκη (μέλος Ευρωπαϊκού Δικτύου για την εφαρμογή του gender mainstreaming στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου), Σοφία Κουκούλη – Σπηλιωτοπούλου (μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νομικών Εμπειρογνωμόνων στον Τομέα της Ισότητας των Φύλων) και η Σοφία Οικονομάκου (Πρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εμπειρογνωμόνων για τις Γυναίκες στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων).

Τα πρακτικά της Ημερίδας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΓΓΙΦ μέχρι τέλος Νοεμβρίου.