Πρόσφατες Καταγγελίες – Διαδικασία εξετάσεων για το Λιμενικό Σώμα & Μαιευτική περίθαλψη σε νοσοκομεία του ΕΣΥ

2011/12/16

 Πρόσφατες Καταγγελίες

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για την ισότητα των φύλων και σε συνέχεια πρόσφατων καταγγελιών γυναικών, διερεύνηση την υφιστάμενη κατάσταση σε δύο δημόσιους χώρους.

1. Λιμενικό Σώμα 

Υπήρξε επώνυμη καταγγελία υποψήφιας νομικού για την πρόσληψη στο Λιμενικό Σώμα ότι η διαδικασία των εξετάσεων που υποβλήθηκε από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ήταν προσβλητική γι’ αυτήν και τις άλλες υποψήφιες. Ζητήθηκαν διευκρινήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης από τον εισαγγελέα του Ναυτιδικείου Πειραιά.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της προκαταρτικής εξέτασης, θεωρεί ότι η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για τον τρόπο υγειονομικής εξέτασης των υποψηφίων θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πραγματοποιείται με ιδιαίτερη ευαισθησία και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας της ιατρικής επιστήμης, ώστε να αποφεύγονται προσβλητικές συμπεριφορές για την αξιοπρέπεια των υποψηφίων ανδρών και γυναικών.

2. Δημόσια Νοσοκομεία

Δημοσιεύτηκαν καταγγελίες γυναικών για τη μη κάλυψη των νοσηλίων των τοκετών από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Μετά από έρευνα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων τόσο στο ΙΚΑ όσο και στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί από 1.11.2011 ημερομηνλια εφαρμογής του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ) ρυθμίστηκε με την έκδοση σχετικής Εγκυκλίου από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε να καλύπτεται πλήρως η μαιευτική περίθαλψη χωρίς καμία επιβάρυνση των γυναικών.