Αποχαιρετισμός της Μίκας Χαρίτου-Φατούρου

2014/01/19

Πώς να αποχαιρετήσουμε τη Μίκα που μας άφησε τόσο ξαφνικά;

Πώς να αποχαιρετήσουμε την έφηβη Μίκα, τη φίλη μας, την ακούραστη εμπνεύστρια και αρωγό όλων των προσπαθειών μας που είχαν να κάνουν με την υποστήριξη των γυναικών, των γυναικών που είχαν ανάγκη, των γυναικών που έψαχναν δουλειά, και ιδιαίτερα των γυναικών που αντιμετώπιζαν τη φρίκη της ανδρικής βίας;

Εμείς που τη γνωρίσαμε στη δουλειά, που συνεργαστήκαμε μαζί της στα τελευταία 15 χρόνια της ζωής της γρήγορα διαπιστώσαμε ότι ήταν ο άνθρωπος που έβαζε προτεραιότητα ζωής, τη στήριξη των άλλων, και κυρίως τη στήριξη των γυναικών.

Όλες όσες συνεργαστήκαμε μαζί της στο ΚΕΘΙ του οποίου ήταν δραστήριο μέλος του ΔΣ, και στη Γενική Γραμματεία Ισότητας όπου ήταν η ψυχή της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, την αποχαιρετούμε σήμερα με πόνο. Αποχαιρετούμε μια πηγή έμπνευσης, ένα στήριγμά μας, μια φίλη μας.

Η προσήλωση της σε μια συμβουλευτική διαδικασία που ενδυναμώνει, που χειραφετεί και που κάνει τις γυναίκες να πιστέψουν στις δυνάμεις τους ήταν για μας, η διαβεβαίωση ότι ο κοινός μας στόχος, δηλαδή η δημιουργία κέντρων στήριξης των κακοποιημένων γυναικών ήταν στο σωστό δρόμο.

Η Μίκα ήταν αμέσως μέσα σε κάθε καινούργιο, σε κάθε πρωτοποριακό. Ήταν μέσα σε κάθε δράση που απαιτούσε νεανικό πνεύμα και φρέσκο μυαλό. 

«Πως διατηρείς τη νεανικότητά σου;» τη ρώτησα κάποτε.

«Επειδή μια ζωή δούλευα στο Πανεπιστήμιο είχα και έχω συνέχεια επαφή με νέους ανθρώπους» μου απάντησε.

Δεν το ξεχνάω ποτέ αυτό.

Παιδιά της ήταν όλοι οι φοιτητές και κυρίως οι φοιτήτριες. Φίλες της ήταν οι συναδέλφισσες και οι συνεργάτριες. Πίστευε στην ανθρώπινη επαφή, πίστευε στις γυναίκες, πίστευε στην ενέργεια που έχουμε μέσα μας για να αλλάξουμε τις ανθρώπινες σχέσεις, για να αλλάξουμε τη κοινωνία.

Αγαπημένη μας Μίκα,

εμείς που συνεργαστήκαμε μαζί σου για την ισότητα των φύλων, εμείς που γίναμε φίλες σου γι αυτό, η Άννη Καββαδία, η Αντιγόνη Καραλή Δημητριάδη, η Φωτεινή Σιάνου, η Ρούλα Παπαρούνη, η Μαρία Παπαθανασίου, η Αγγελική Χλιόβα η Κατερίνα Δρούγα, η Φωτεινή Μηλιώνη και τόσες άλλες, αλλά και όσες γυναίκες σε όλη την Ελλάδα, βοηθήθηκαν από εσένα, άμεσα ή έμμεσα, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, σε ευχαριστούμε για όσα μας έμαθες, για όσα μας προσέφερες.

Μαρία Στρατηγάκη

18 Ιανουαρίου 2014