Άρθρο με τίτλο: «Παραμερίζοντας την ισότητα των φύλων» της Μαρίας Στρατηγάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών (11/06/2013)

2013/06/11

Παραμερίζοντας την Ισότητα των Φύλων

Από τον Νοέμβριο 2009 τουλάχιστον 3 φορές το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) προτάθηκε να συμπεριληφθεί στην λίστα των προς κατάργηση φορέων. Και τις τρεις φορές η κατάργηση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Το ΚΕΘΙ είναι ΝΠΙΔ και ο μοναδικός φορέας της γενικής διοίκησης που υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της ισότητας των φύλων. Αυτά ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο και είναι πολλαπλάσια του λειτουργικού του κόστους. Στα προγράμματα απασχολούνται δεκάδες νέων επιστημόνων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου. Κατά τα 20 χρόνια λειτουργίας του (από το 1994) το ΚΕΘΙ υλοποίησε με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα προγράμματα στον τομέα της ισότητας των φύλων, όπως αυτά που είχαν στόχο: (α) την ένταξη γυναικών στην αγορά εργασίας με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ολοκληρωμένη συμβουλευτική διαδικασία, (β) την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα φύλου και ισότητας (σε 7000 σχολεία της χώρας) και (γ) την προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων. Παράλληλα διεξήγαγε έρευνες και μελέτες αξιοποιώντας επιστήμονες από την Ελλάδα και την ΕΕ μέσω των διακρατικών προγραμμάτων. Το ΚΕΘΙ οργάνωσε για πρώτη φορά (το 2000) την πανελλαδική καμπάνια με θέμα «Σπάστε τη Σιωπή» απευθυνόμενο στις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση. Σήμερα, ανάμεσα σε άλλα, υλοποιεί για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, το έργο της δημιουργίας 14 Συμβουλευτικών Κέντρων για τις κακοποιημένες γυναίκες με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Η πρόσφατη νέα απόπειρα κατάργησής του είναι ενδεικτική της επιπολαιότητας με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις χωρίς τεκμηρίωση και αξιολόγηση με συγκεκριμένα κριτήρια. Η υποτιθέμενη συμβολή της κατάργησης του ΚΕΘΙ στις επιζητούμενες 2000 απολύσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι απλά αστεία, δεδομένου ότι το ΚΕΘΙ απασχολεί σήμερα μόνον 7 υπαλλήλους αορίστου χρόνου! Αντίθετα, η λειτουργία του ως εργαλείου άσκησης δημόσιας πολιτικής είναι χρήσιμη αφού δραστηριοποιείται για την προώθηση των φύλων απορροφώντας κοινοτικά κονδύλια και μάλιστα σε μια περίοδο που οι έμφυλες ανισότητες οξύνονται και, παραδόξως, η αρμόδια δημόσια υπηρεσία, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, συρρικνώνεται κατά 85%.

 Το γεγονός ότι μπορεί σήμερα να λαμβάνονται τόσο ανορθολογικές αποφάσεις γεννά εύλογα ερωτηματικά σε όσες και όσους γνωρίζουν τον ρόλο και τη σημασία των συγκεκριμένων φορέων. Είναι σαφές ότι οργανισμοί που είναι χρόνια αδρανείς ή/ και βρίθουν υπαλλήλων που προσλήφθηκαν για προεκλογικούς λόγους και με πελατειακά κριτήρια πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη χρησιμότητα τους.  Όμως, γιατί μαζί με αυτούς η σημερινή κυβέρνηση θέλει να καταστρέψει και ορισμένους μικρούς αλλά δυναμικούς και υπερδραστήριους φορείς που δεν επιβαρύνουν το δημόσιο προϋπολογισμό αλλά, αντίθετα, ασκούν δημόσια πολιτική με κοινοτικά κονδύλια? Για να αυξηθεί απλά η λίστα των υπό κατάργηση φορέων για επικοινωνιακούς λόγους, γιατί το ΚΕΘΙ και το αντικείμενό του είναι αδύναμος κρίκος στην ελληνική γραφειοκρατία ή γιατί η ισότητα των φύλων δεν χρειάζεται στην περίοδο της κρίσης? Όποιος και να είναι ο πραγματικός λόγος δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζεται από προκατάληψη και σεξισμό.

Μαρία Στρατηγάκη

Επίκουρη καθηγήτρια Παντείου,

πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων,

πρώην Γενική Διευθύντρια του ΚΕΘΙ.

Μπορείτε να δείτε εδώ το άρθρο από την ηλεκτρονική έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών.