Ανακοίνωση της Μαρίας Στρατηγάκη σχετικά με τον Οργανισμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

2013/03/22

Αθήνα 23 Μαρτίου 2013

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Η απόφαση της κυβέρνησης να συρρικνωθεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σε μόνον τέσσερις (4) υπηρεσιακές μονάδες και να υποβαθμισθεί σε μια απλή Διεύθυνση, αποτελεί τεράστιο πολιτικό και οργανωτικό λάθος, καθώς στραγγαλίζει την άσκηση πολιτικής ισότητας των φύλων, τη στιγμή που θα έπρεπε να την διευρύνει και να την ενδυναμώνει σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ας σημειωθεί ότι η συρρίκνωση αυτή είναι δυσανάλογη σε σχέση με τη γενικότερη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα γεγονός που δείχνει μεροληψία σε βάρος της ισότητας των φύλων και της προστασίας των γυναικών κατά τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Συμβάλλοντας στη δημόσια συζήτηση και υποστηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των γυναικείων οργανώσεων, δίνω στην δημοσιότητα την πρόταση τροποποίησης του οργανισμού της Γενικής Γραμματείας που είχα υποβάλει τον Ιούλιο του 2012 στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Δείτε την πρόταση που είχε σταλεί στο Υπουργείο εδώ και το οργανόγραμμα εδώ.

Η πρόταση αυτή μειώνει μεν κατά το ήμισυ τον αριθμό των οργανικών μονάδων, προσαρμόζοντας ωστόσο τα καθήκοντά τους και το περιεχόμενο εργασίας στις σύγχρονες απαιτήσεις της δημόσιας πολιτικής στον τομέα της προώθησης της ισότητας των φύλων. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες των γυναικών στην Ελλάδα αλλά και στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας.

Μαρία Στρατηγάκη

Επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

τ.Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων (2009-2012)