Πραγματοποίηση Ημερίδας της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου: Εμπλουτισμός με το Ερευνητικό Υλικό των Έργων ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, 19/12/2011

2011/12/19

19 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου: Εμπλουτισμός με το Ερευνητικό υλικό των Έργων ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011, Ημερίδα με τίτλο: «Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου: Εμπλουτισμός με το Ερευνητικό υλικό των Έργων ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ», στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή την έναρξη της υλοποίησης του Έργου της Αναβάθμισης της Βιβλιοθήκης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αναμεταδόθηκε ζωντανά (live streaming) μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΙΦ. Στην ημερίδα παρουσιάστηκε το ερευνητικό και εκπαιδευτικό υλικό που παρήχθη από το έργα του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (2000-2006) στα θέματα ισότητας των φύλων με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή τους.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, αναφέρθηκε στο Έργο της αναβάθμισης και διεύρυνσης των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου ενώ, εκτενή αναφορά στο σκοπό του Ψηφιακού Αποθετηρίου έκανε η Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, Λουκία Μαυρομήτρου.

Στην παρουσίαση των έργων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συμμετείχαν: η Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασιλική Δεληγιάννη-Κουϊμτζή, οι ψυχολόγοι του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), Κατερίνα Δρούγα και Ειρήνη Μάρη, η επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ελένη Μαραγκουδάκη, η Γενική Διευθύντρια της ΓΓΙΦ, Αναστασία Σωτηριάδου και η Καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ελένη Ταρατόρη. Κάθε ομιλήτρια παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο παρήχθη και του οποίου οι περισσότερες είχαν επιστημονική ευθύνη.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την παρουσίαση των Έργων ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με συντονίστρια τη Μαρία Ρεπούση,  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην παρουσίαση των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών που ενέταξαν μαθήματα σχετικό με το φύλο, συμμετείχαν: η Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Ντίνα Βαΐου, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, οι Καθηγήτριες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλλα Βοσνιάδου και Βασιλική Δενδρινού, η  Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σάσα Λαδά, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώτα Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Ελένη Νίνα-Παζαρζή, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ανή Χρόνη και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλεξάνδρα Χαλκιά. Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε δύο (2) Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών τα οποία αφορούσαν το φύλο και την εκπαίδευση αλλά και τις ανθρωπολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις για το φύλο. Τα Προγράμματα παρουσίασαν αντίστοιχα η Καθηγήτρια του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ρούλα Ζιώγου-Καραστεργίου και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βενετία Καντζά.

Η Ημερίδα αποτέλεσε έναν τρόπο διάδοσης των σημαντικών αποτελεσμάτων των έργων για το φύλο στην εκπαίδευση, τόσο μεταξύ των παρευρισκομένων, όσο και με όσους και όσες την παρακολούθησαν διαδικτυακά.