Μήνυμα της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων για την 8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

2012/03/08

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου 2012 δεν είναι ημέρα για να γιορτάζουμε. Είναι ημέρα για να θυμόμαστε, ημέρα για να κάνουμε απολογισμούς, ημέρα για να βάζουμε στόχους.

Κάθε ημέρα, μα και σήμερα, διαπιστώνουμε πως οι γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, πως χρειάζεται να μάχονται καθημερινά για ίσα δικαιώματα και ίση συμμετοχή στην εργασία, να αγωνίζονται για τη συμμετοχή τους στην πολιτική και τη λήψη αποφάσεων και καθημερινά να διεκδικούν μια ζωή χωρίς βία.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων συνεχίζει, μέσα από τις πολιτικές και τις δράσεις της, να επιλαμβάνεται ζητημάτων που βελτιώνουν τη ζωή των γυναικών και προωθούν την ουσιαστική ισότητα των Φύλων μέσα από τα έργα του Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013:

  • Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 καθιερώθηκε
  • Οργανώσεις που εργάζονται για την ισότητα ενισχύονται
  • 8 Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων και 20 ξενώνες των Δήμων για γυναίκες θύματα βίας θα λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες.
  • 155 Δήμαρχοι και 13 Περιφερειάρχες υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες

Η υπογραφή αυτή στέλνει αισιόδοξο μήνυμα ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι αποκλειστικότητα της Κεντρικής Διοίκησης, αλλά πρέπει να προωθείται σε όλα τα επίπεδα της αιρετής διακυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η ισότητα των φύλων δεν είναι πολυτέλεια αλλά παράγοντας κοινωνικής συνοχής, δημοκρατίας και ποιότητας της καθημερινής ζωής των γυναικών και των ανδρών.

Μαρία ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ
Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων