Συνάντηση των Γενικών Γραμματέων Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής και Ισότητας των Φύλων με τις μετανάστριες

2012/03/13

13 Μαρτίου 2012

Δελτίο Τύπου
Συνάντηση των Γενικών Γραμματέων Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής και Ισότητας των Φύλων με τις μετανάστριες

Η Γενική Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων πραγματοποίησαν «Ενημερωτική Συνάντηση για θέματα Μετανάστευσης & Φύλου» το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου).

Η συνάντηση άνοιξε με το χαιρετισμό της Προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Παναγιώτας Ψαράκη.

Η Γενική Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Βίκυ Κορδάτου παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο και την νομοθεσία για την έκδοση αδειών και την ιθαγένεια παιδιών μεταναστριών και οικογενειών. Σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση Αδειών Διαμονής, επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν στην προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων που κυρίως είναι ευάλωτες ομάδες όπως γυναίκες και παιδιά, και ειδικότερα, στη διαμόρφωση ενός προστατευτικού πλαισίου για τη νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα. Επίσης αναφέρθηκε στην προθεσμία περίσκεψης που δίνεται στα θύματα να συνέλθουν και να ξεφύγουν από την επιρροή των δραστών προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συνεργαστούν ή όχι με τις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα χορήγησης Άδειας Διαμονής ακόμα και σε θύματα τα οποία δεν συνεργάζονται με τις αρχές αλλά μπορεί να δέχονται απειλές κατά μελών της οικογένειας τους που βρίσκονται, είτε στην Ελλάδα, είτε στην χώρα καταγωγής τους. Τόνισε δε ότι δίνεται η δυνατότητα απόκτησης Άδειας Διαμονής σε ενήλικα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεδομένου ότι ο νόμος της σιωπής στην περίπτωση των μεταναστών είναι πιο ισχυρός, είτε λόγω απουσίας οικείου περιβάλλοντος στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί το θύμα, είτε λόγω παραδοσιακών αντιλήψεων που σχετίζονται με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Όσον αφορά την κτήση Ελληνικής Ιθαγένειας των παιδιών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν φοιτήσει έξι έτη σε ελληνικό σχολείο η κ. Κορδάτου τόνισε ιδιαίτερα ότι η απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας πριν την ενηλικίωση των παιδιών που ανήκουν στην δεύτερη γενιά βοηθά στην ένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον όπως ακριβώς και τα παιδιά ελληνικής καταγωγής μαζί με τα οποία μεγαλώνουν.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) του Δήμου Αθηναίων, Μαρία Κουβέλη ενημέρωσε για το νέο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη γυναικεία συμμετοχή σε αυτό, αναδεικνύοντας τον ρόλο των μεταναστριών και τονίζοντας τη σημασία της ενεργούς συμμετοχή τους στα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών που έχουν δημιουργηθεί σε κάθε Δήμο της χώρας.

Τη συζήτηση συντόνισε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη η οποία παρουσίασε τις πολιτικές της Γραμματείας που στοχεύουν στην καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και τα σχετικά έργα του Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013:

  • η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 προσφέρει τηλεφωνική ψυχοκοινωνική και νομική συμβουλευτική σε γυναίκες-θύματα βίας. Οι υπηρεσίες της Γραμμής αποτυπώνονται σε ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο που έχει μεταφραστεί ήδη σε 5 ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Αλβανικά, Αραβικά και Ρώσικα) και διατίθεται σε φορείς, οργανώσεις, επαγγελματίες και πολίτες,
  • η προσεχής έναρξη των πρώτων 8 από τα 14 νέα Συμβουλευτικά Κέντρα για γυναίκες θύματα βίας που θα λειτουργήσουν στους επόμενους μήνες σε όλη τη χώρα. Το Πολύκεντρο Συμβουλευτικής Γυναικών στην Αθήνα θα εγκαινιάσει μέσα στο Μάρτιο.
  • η προσεχής λειτουργία 20 Ξενώνων των Δήμων σε όλη τη χώρα για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους,
  • η ενίσχυση οργανώσεων και ΜΚΟ που εργάζονται για τις γυναίκες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των μεταναστευτικών οργανώσεων: Οργάνωση Ανατολικής Αφρικής, Σύλλογος Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής, Doel Cultural Organisation, Ελληνο-Ουκρανικός Σύλλογος, Oυκρανική Κοινότητα Ελλάδος «η Γη του Πελαργού», Οργάνωση Νιγηριανών Γυναικών, Ένωση Αιγυπτίων Εργαζομένων, Greek – Indian Cultural and Welfare Association, Banto East South Africa, Πακιστανική Κοινότητα, Οργάνωση Αφγανιστάν, Αφγανική Κοινότητα, Νιγηριανή Διασπορά Ελλάδος, Ένωση Φιλιππινέζων Μεταναστών, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Οργάνωση Μπαγκλαντεσιανών, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μουσουλμάνων Γυναικών, ΚΑΣΑΠΙ, ΑΛ ΜΑΡΕΦΑ, Φόρουμ Μεταναστών, Ένωση Μεταναστών Ελλάδος.

Επίσης συμμετείχαν και οι οργανώσεις/φορείς: Λύκειο Ελληνίδων, Ένωση Δικαίου Αλλοδαπών & Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες , Ινστιτούτο Μεταναστευτικού Δικαίου, Σύνδεσμος Γυναικών Επιχειρηματιών Ελλάδος, Σύλλογος Ελληνίδας Νοικοκυράς, ΕΕΤΑΑ, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στις τοποθετήσεις των μεταναστριών αναδείχθηκε το σημαντικό έργο των οργανώσεων και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστριες, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα ενεργοποίησης και συμμετοχής τους τόσο στις οργανώσεις τους, αλλά και στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών για να ακουστεί η φωνή τους μέσα στις κοινότητες, αλλά και στην ελληνική κοινωνία.

Διατυπώθηκαν πολλές προτάσεις για βελτίωση των δομών & μηχανισμών στήριξης των μεταναστριών, με κυριότερες τις εξής:

  • ειδικά προγράμματα για την ταχύρυθμη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ιδιαίτερα σε ώρες που εξυπηρετούν τις μετανάστριες (π.χ. Κυριακή πρωί),
  • καλύτερη εφαρμογή του νέου θεσμού του Εργόσημου με μεγαλύτερη ενημέρωση των εργοδοτών / εργοδοτριών,
  • εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των γυναικών οικιακών βοηθών που διαμένουν μέσα στα σπίτια,
  • βελτίωση πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας νοσοκομείων για γυναίκες μετανάστριες.