Monthly Archives: Απρίλιος 2019

«Συνάντηση με τη Μαρία Στρατηγάκη» – Άρθρο της Άννας Δαμιανίδη στην Athens Voice

H Μαρία Στρατηγάκη κατεβαίνει στις εκλογές με τον Παύλο Γερουλάνο και μας μιλάει για τα σχέδιά της.

Από την εποχή που στη Γραμματεία Ισότητας προσπαθούσε να δώσει συγκεκριμένο περιεχόμενο στις συγκλονιστικές μας φεμινιστικές θεωρίες, παρακολουθώ τη Μαρία Στρατηγάκη και θαυμάζω την ψυχραιμία και τον πραγματισμό που έχει απέναντι στα τρομερά προβλήματα της Αθήνας. Τέσσερα χρόνια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας, έχει την ικανοποίηση πως κάτι χειροπιαστό κατάφερε να οργανώσει, και κατεβαίνει στις εκλογές με τον Παύλο Γερουλάνο και την αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο της.

Στο γραφείο του Δήμου όπου τη συναντώ, έχει κάτω ουρά για τα στεγαστικά επιδόματα αλλά και γιατί οι φιλοξενούμενοι των σπιτιών που προσφέρει ο Δήμος αναζητούν δουλειά στο job center. Αν τα καταφέρουν, ένα σπίτι θα ελευθερωθεί για να προσφερθεί σε άλλους που το χρειάζονται. Από το 2014 έχουν φιλοξενηθεί δεκάδες άτομα. Πολύ περισσότερα είναι αυτά που σιτίζονται, είκοσι χιλιάδες οικογένειες, δηλαδή πάνω από σαράντα χιλιάδες άτομα, όλοι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Τη ρωτώ τη γνώμη της για την είδηση από τη Φιλανδία σχετικά με τους αστέγους: θα δίνονται κατοικίες εκεί στους άστεγους, χωρίς όρους, ακόμα κι αν είναι χρήστες ναρκωτικών ή αλκοολικοί. Ένα δωμάτιο με μπάνιο είναι εξαιρετική αλλαγή για έναν άνθρωπο που μένει στο δρόμο, πιστεύουν οι Φιλανδοί, και μπορεί να γίνει ξεκίνημα για καινούργια ζωή. Περιμένω να ακούσω ότι αυτά δεν είναι για μας, αλλά με ξαφνιάζει με το σχέδιο Safe Haven, που είναι σε διαβούλευση κι έχει στόχο ακριβώς αυτούς τους άστεγους που αποκλείονται από οργανωμένες μορφές στέγασης. Απαραίτητος όρος να μην είναι βίαιοι με τους άλλους και να μην κάνουν χρήση ουσιών μέσα στον ξενώνα. Αλλά μιλάμε για ξενώνες με πολλά κρεβάτια σε ένα δωμάτιο. Υπάρχει σχέδιο να γίνει ξενώνας στο κέντρο της Αθήνας για άστεγους εξαρτημένους με επιβαρυμένη ψυχοπαθολογία, κατά το πρότυπο της Νέας Υόρκης.

Η βοήθεια προς όσους έχουν ανάγκη γίνεται διακριτικά, με αξιοπρέπεια, όπως ταιριάζει σε ένα Δήμο να την παρέχει, γι’ αυτό δεν έχουμε παρακολουθήσει πανηγυρισμούς και τελετές. Το πιο εντυπωσιακό για όσους κυκλοφορούμε είναι τα Δημοτικά Ιατρεία, που εμπλουτίζονται με κοινωνικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και γίνονται το σημείο όπου ένας δημότης θα ενημερωθεί για όσα δικαιούται να ζητήσει από το Δήμο, για άλλα προγράμματα, μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Λειτουργούν έξι σε όλη την Αθήνα, στο κέντρο, στην Κυψέλη, τα Πατήσια, τον Νέο Κόσμο, τα Πετράλωνα και τον Κολωνό.

Η Μαρία κυνήγησε τη χρηματοδότηση για όλα αυτά, με ΕΣΠΑ, με ευρωπαϊκά προγράμματα, με χορηγούς, με δωρεές ιδρυμάτων. Δεν θα κατάφερνα να απαριθμήσω εδώ όλα τα προγράμματα και τους συνδυασμούς που έχει βάλει μπρος η αντιδημαρχία αυτή, πρόνοιας και αλληλεγγύης. Θα λειτουργήσουν αυτόματα και σωστά, βαλμένα στις ράγες, και με οποιονδήποτε άλλον αντιδήμαρχο; Φοβάμαι ότι δεν είναι απλό. Η Μαρία, ο σωστός κουλ άνθρωπος στη σωστή καυτή θέση, πρέπει να μπορέσει να συνεχίσει.

Η Μαρία απαριθμεί τα σχέδια και τα προγράμματα που σχεδίασε, εξασφάλισε ευρωπαϊκούς πόρους και μεθοδεύει την υλοποίησή τους. Ένα Συμβουλευτικό Κέντρο για θύματα διακρίσεων λόγω φύλου είναι το πρώτο από αυτά. Ένα πρόγραμμα υποστηριζόμενης στέγης και δράσεις για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία ακολουθούν.

Οι φορείς του Δήμου συνεργάζονται. Πολλοί φορείς προσφέρουν βοήθεια σε δημότες της Αθήνας που την έχουν ανάγκη, η Εκκλησία, φιλανθρωπικά σωματεία, ιδρύματα, αλλά πιστεύω ότι για την αξιοπρέπεια των ωφελουμένων ο δήμος τα έχει καταφέρει καλά, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που οι 20.000 οικογένειες/δικαιούχοι της διανομής τροφίμων ειδοποιούνται με sms για τον ακριβή χώρο και χρόνο διανομής. 

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο Δήμο Αθηναίων, αντιδήμαρχος για τα κοινωνικά σημαίνει συνεχείς προσπάθειες να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες που είχε η παρατεταμένη φτωχοποίηση λόγω κρίσης και οι προσφυγικές ροές στο κέντρο της Αθήνας. Πώς άραγε θα ήταν η Αθήνα αν ο δήμος δεν είχε αναπτύξει από το 2011 κιόλας το κοινωνικό του έργο;

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αθηναίων

Ανοίξαμε τα Κέντρα Κοινότητας για να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο την κοινωνική αλληλεγγύη.

Από το 2017, όλοι οι κάτοικοι του δήμου, 
Αθηναίοι, πρόσφυγες και μετανάστες έχουν το δικό τους ΚΕΠ, 
το δικό τους τοπικό σημείο αναφοράς για κοινωνικές υπηρεσίες, 
κοινωνικά επιδόματα και κοινωνικά δικαιώματα, 
με νέα στελέχη που έλαβαν ειδική εκπαίδευση.

Αναπτύξαμε την πλατφόρμα ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, 
ένα ενιαίο σύστημα υποδοχής και διάγνωσης αναγκών, 
μέσω του οποίου γίνεται η καταγραφή των ωφελουμένων σε μία βάση δεδομένων, με διαρκή και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση των παρεχομένων κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών από τον δήμο. 
Στόχος να εξυπηρετηθούν όλοι καλύτερα και ταχύτερα.

Πάνω από 100.000 πολίτες, μέσα από 250.000 ραντεβού, έχουν ήδη λάβει στοχευμένη υποστήριξη και συμβουλευτική, με ελάχιστη αναμονή για εξυπηρέτηση, ενώ και οι δημοτικές υπηρεσίες αποσυμφορήθηκαν.

Μέσω της πλατφόρμας ΕΞΥΠΗΡΕΤΩ,
διασυνδέσαμε 198 διαφορετικούς φορείς, 
παραπέμποντας τον κάθε πολίτη ξεχωριστά στην υπηρεσία και τη δομή που του χρειάζεται.

Άνεργοι ή εργαζόμενοι, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ή των επιδομάτων αναπηρίας ή στέγασης, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20-60 ετών, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, αναλφάβητοι, άτομα με γλωσσικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, μετανάστες και πρόσφυγες έχουν πλέον τα δύο Κέντρα Κοινότητας του δήμου Αθηναίων για να βρουν λύση στη δική τους καθημερινότητα.

Και εδώ, κάναμε το αυτονόητο: χιλιάδες πολίτες βρίσκουν γρήγορα την κοινωνική υποστήριξη που δικαιούνται, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς.

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Γιατί «Αθήνα είσαι εσύ» – εσύ που μπορείς κι εσύ που θέλεις να μπορέσεις ξανά!

Άρθρο με τίτλο «Κλείνοντας πληγές της Αθήνας» της Μαρίας Στρατηγάκη στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (18/04/2019)

Άρθρο με τίτλο «Κλείνοντας πληγές της Αθήνας» της Μαρίας Στρατηγάκη στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (18/04/2019)

ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ (18/04/2019)

Όταν ακούμε κάποιον να κάνει λόγο για κοινωνική πολιτική, τις περισσότερες φορές το μυαλό μας πηγαίνει, στην καλύτερη περίπτωση, στα επιδόματα και, στη χειρότερη, σε κάτι που δεν υπάρχει. Κι αυτό, διότι υπάρχουν δύο προβληματικές, για τους καιρούς μας, λέξεις: «κοινωνική» και «πολιτική». Προβληματικές, αφού η κοινωνική συνοχή διαρρηγνύεται καθημερινά και η πολιτική απαξιώνεται λόγω της αμφισβητήσιμης παραγωγής της σε εποχές πολιτικού κατεπείγοντος. Στην κοινή συνείδηση, η κοινωνική πολιτική έρχεται σε δεύτερη μοίρα, για παράδειγμα, της οικονομικής πολιτικής, σε επίπεδο κράτους, και της ασφάλειας και της καθαριότητας, σε τοπικό επίπεδο. Είναι, όμως, ο βασικός πυλώνας κοινωνικής σταθερότητας, καθώς ξαναβάζει στο παιχνίδι εκείνους που κινούνται στα όρια της φτώχειας, της αδυναμίας, της αξιοπρέπειας. Η κοινωνική πολιτική, όπως τουλάχιστον την εφαρμόζουμε εδώ και πέντε χρόνια στον Δήμο Αθηναίων —και φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε μετά τις 26 Μαϊου—, είναι εκείνη που κρατά, αφενός, ακλόνητη, περιεκτική και συνεκτική τη δημοκρατία και, αφετέρου, την καθημερινή ζωή των πολιτών. Απλώνει προστατευτικό δίχτυ χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Παράγει καθημερινή πολιτική υπέρ μιας κοινωνίας όπου όσοι τα «καταφέρνουν» δεν νιώθουν ότι απειλούνται και όσοι δεν τα «καταφέρνουν» δεν αισθάνονται ότι υποτιμούνται, δεν λησμονούνται.

Εδώ και πέντε χρόνια, στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε προγράμματα που διατήρησαν την κοινωνική ισορροπία και προώθησαν την κοινωνική ευημερία. Άνεργοι, άποροι, άστεγοι, όσοι και όσες υφίστανται βία και διακρίσεις λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής καταγωγής ή θρησκείας, είχαν κάπου να απευθυνθούν: στο Job Center, στα δημοτικά ιατρεία, στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, στις διανομές τροφίμων, στο Κέντρο Κοινότητας για επιδόματα και παραπομπές σε άλλους φορείς αν χρειαστεί.

Εξάλλου, η σύγχρονη και περιεκτική κοινωνική πολιτική δεν περιορίζεται στα παθητικά επιδόματα ή στη φιλανθρωπία. Αντιμετωπίζει τις ανάγκες του πολίτη ολιστικά, προσφέροντας στοχευμένη κοινωνική και ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική και επαγγελματική υποστήριξη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με το βλέμμα στραμμένο στο εδώ και τώρα, εφαρμόσαμε στον Δήμο Αθηναίων στρατηγική κοινωνικής αλληλεγγύης που απευθύνθηκε στην Ε.Ε., στην αγορά, στους επιστήμονες, στην κοινωνία των πολιτών, σε φορείς, ΜΚΟ, ιδρύματα και, ασφαλώς, στα ψηφιακά εργαλεία, ώστε από κοινού να απορροφήσουμε τους κοινωνικούς κραδασμούς, να στηρίξουμε και να επανεντάξουμε στην καθημερινότητα της πόλης εκείνους που ζούσαν με τον φόβο ότι θα βρεθούν στα περιθώριά της. Η κοινωνική πολιτική κλείνει πηγές. Γιατί η ευημερία της πόλης εξαρτάται από την ευημερία όλων των κατοίκων της.

Άρθρο με τίτλο: «Η κοινωνική ένταξη των προσφύγων δεν γίνεται με καταλήψεις!» της Μαρίας Στρατηγάκη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (15/04/2019)

Άρθρο με τίτλο: "Η κοινωνική ένταξη των προσφύγων δεν γίνεται με καταλήψεις!" της Μαρίας Στρατηγάκη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (15/04/2019)

ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ (15/4/2019)

Η κοινωνική ένταξη των περισσότερων από τις περίπου 20.000 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σήμερα μόνο στην Αθήνα δεν είναι μια απλή υπόθεση, ιδιαίτερα όταν υπάρχει τεράστια ανεργία, όταν πρόκειται για ολόκληρες οικογένειες και όχι για μόνους οικονομικούς μετανάστες, και το κυριότερο όταν οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να μείνουν στην Ελλάδα ενώ θα ήθελαν να πάνε στην Γερμανία ή αλλού.

Εδώ και 4 χρόνια κονδύλια συρρέουν, διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις ενεργοποιούνται, όμως, με κύρια ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου δεν καταφέραμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε τα άμεσα προβλήματα της υποδοχής, ταυτοποίησης και κυρίως κοινωνικής ένταξης των προσφύγων.

Ο Δήμος της Αθήνας αναγκάστηκε να αναπτύξει πρωτοπόρες πολιτικές για την υποδοχή, προσωρινή στέγαση, κοινωνική στήριξη και τελικά κοινωνική ένταξη, όσων προσφύγων εγκλωβίστηκαν στην Αθήνα. Χρειάστηκαν ευρωπαϊκοί πόροι, γερές χορηγίες από το Ίδρυμα Νιάρχος και άλλοι ιδιωτικοί πόροι για να έχουμε αποτελέσματα. Χρειάστηκε ακόμα να διαχειριστούμε με ή τις αντιδράσεις στις γειτονιές όπου νοικιάστηκαν τα διαμερίσματα και στα σχολεία που δέχθηκαν τα προσφυγοπούλα. Και το κυριότερο από την 1 Απριλίου έχουμε κληθεί να ολοκληρώσουμε την κοινωνική ένταξη (μόνιμη στέγαση, εύρεση εργασίας κλπ) όσων πρέπει να περάσουν από την φιλοξενία στην αυτόνομη διαβίωση για να έρθουν άλλοι από τα νησιά και να φιλοξενηθούν με τη σειρά τους.

Ομως, ορισμένοι πρόσφυγες έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης των αντιεξουσιαστικών ομάδων οι οποίες «παρείχαν στέγαση» σε δεκάδες καταλήψεις στο κέντρο της Αθήνας, σε κτήρια που ανήκουν στο δήμο (Σχολεία), σε άλλες δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και σε μεμονωμένους ιδιώτες. Οι καταλήψεις έβαλαν ιδιοκτήτες και γείτονες σε καθεστώς ομηρίας και τους ίδιους τους πρόσφυγες εκτός διαδικασίας κοινωνικής ένταξης. Εικόνες τριτοκοσμικές με ελλιπέστατες συνθήκες υγιεινής (αποχετεύσεις στα όμβρια κλπ) στην Πρασσά, στη Σουρμελή, στα Εξάρχεια στην πλατεία Βάθη στο ξενοδοχείο Plaza κλπ. Σε συνθήκες που συνιστούν υγειονομικές βόμβες και εξαθλιώνουν τους «φιλοξενούμενους».

Η παρέμβαση της αστυνομίας για την αποκατάστασή της νομιμότητας αλλά και της ομαλής διαδικασίας κοινωνικής ένταξης των προσφύγων αποφεύγεται συστηματικά για λόγους που δεν αφορούν στους πρόσφυγες, αλλά στην ευνοϊκή αντιμετώπιση των ακροαριστερών στοιχείων που καλύπτουν στους κόλπους τους και μπαχαλάκηδες αλλά και, συχνά, ποινικούς και άλλα παραβατικά στοιχεία.

Αυτή η ασαφής και χωρίς όρια κατάσταση δημιουργεί πρόσφορο έδαφος να εκδηλωθούν ξενοφοβικά και συχνά ρατσιστικά αντανακλαστικά πολλών κατοίκων στις γειτονιές με τις καταλήψεις. Αυτά εκμεταλλεύονται φασιστοειδή μορφώματα και τα κεφαλαιοποιούν. Έτσι υπάρχει κίνδυνος η –επι τετραετία υπόδικη- Χρυσή Αυγή να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει το 16% που πήρε στις δημοτικές του 2014 στην Αθήνα.

Τι πρέπει να γίνει άμεσα και αποφασιστικά για να προχωρήσουν οι δήμοι απρόσκοπτα στην κοινωνική ένταξη των προσφύγων?

  1. Απονομή πλήρων δικαιωμάτων σε όλους τους πρόσφυγες σχετικά με την κοινωνική ένταξη (απασχόληση, πρόσβαση στα επιδόματα και στα προγράμματα κοινωνικής ένταξης χωρίς προσκόμματα).
  2. Κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική θέση κάθε δήμου όπως έγινε στην Γερμανία. Μόνο έτσι δεν θα επιβαρύνονται δυσανάλογα το κέντρο της Αθήνας και τα νησιά Λέσβος, Σάμος κλπ..
  3. Μεταφορά πόρων για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων στους δήμους και απαλλαγή από τις εξουθενωτικές διαδικασίες αναθέσεων και προσλήψεων εξειδικευμένου στελεχιακού ανθρωπίνου δυναμικού
  4. Εκκένωση των κατειλημμένων κτηρίων και απόδοσή τους στους ιδιοκτήτες τους και στις συνήθεις χρήσεις τους.

Το «Job Center » του Δήμου Αθηναίων

«Απευθύνθηκα στο Κέντρο για να βρουν δουλειά τα παιδιά μου. Σήμερα η μεγάλη κόρη μου δουλεύει. Μπήκα στο κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου 14 και συνάντησα την κ. Χαρά Ρούφα, υπεύθυνη λειτουργίας, και βρήκα τη χαρά. Μου αφιέρωσε μία ολόκληρη ώρα. Άκουσε την ιστορία μου. Σκέφτηκα, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν, υπάρχει αγάπη».

Αυτές οι λέξεις ενός 72χρονου εθελοντή, πρώην αστέγου, Αφρικανικής καταγωγής, ίσως αρκούν για να συνοψίσουν όσα προσπαθούμε και κατορθώνουμε στο Job Center.

Για τους δεκάδες που απευθύνθηκαν σ’ εμάς, διοργανώσαμε με ιδιωτικούς πόρους, σεμινάρια τεχνικών αναζήτησης εργασίας στα ελληνικά και στα αγγλικά. Ένας στους δύο βρήκε δουλειά.

Στοχεύσαμε στην εργασιακή ενεργοποίηση ατόμων ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, μέσα από ένα ολιστικό μοντέλο κινητοποίησης, ενίσχυσης δεξιοτήτων, με συμβουλευτική επαγγελματική καθοδήγηση και διασύνδεση με φορείς, ΜΚΟ, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και πιθανούς εργοδότες έως και την προσαρμογή στο νέο εργασιακό περιβάλλον.

Και εδώ, κάναμε το αυτονόητο: αναδείξαμε τις δυνατότητες και αγκαλιάσαμε τις αδυναμίες του πολίτη, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Κοινωνική Κατοικία – Δήμος Αθηναίων #AthinaEisaiEsy

Η Αθήνα δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην κρίση. Εξαίρεση, όμως, αποτέλεσε ο τρόπος που προσπάθησε να αγκαλιάσει τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, εκείνους που βρέθηκαν στον δρόμο και εκείνους που κινδύνευσαν να βρεθούν.

Βρήκαμε και εξοπλίσαμε 48 διαμερίσματα-αγκαλιές για 205 ανθρώπους που ζήτησαν τη στήριξή μας κι εμείς οφείλαμε να ανταποκριθούμε. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε προγράμματα («Στέγαση και επανένταξη», «Στέγαση και εργασία») για αστέγους, επιδοτώντας τη στέγη και την εργασία τους.

Για τους άστεγους χρήστες ουσιών και εκείνους με επιβαρυμένη ψυχολογία σχεδιάσαμε, με την τεχνογνωσία των Bloomberg Associates, το «Ασφαλές Καταφύγιο».

Κι εδώ κάναμε αυτονόητο το αδιανόητο: προσπαθήσαμε να δώσουμε στέγη σε όσους περισσότερους μπορούσαμε από όσους και όσες βρέθηκαν ή κινδύνευσαν να βρεθούν στον δρόμο και απευθύνθηκαν σε εμάς.

Κατανοήσαμε την ανθρώπινη αδυναμία, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, χτίζοντας στις βάσεις που θέσαμε.

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος #AthinaEisaiEsy

Από το 2014, μεταφέρω στον Δήμο Αθηναίων τη γνώση της Κοινωνικής Πολιτικής που ερεύνησα και δίδαξα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και που υπηρέτησα στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Τα τελευταία πέντε χρόνια,στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας αναδείξαμε την κοινωνική πολιτική σε πρωταγωνίστρια της πολιτικής του δήμου. Γιατί η ευημερία της πόλης εξαρτάται από την ευημερία όλων των κατοίκων της.

Αντιμετωπίσαμε ολιστικά τις ανάγκες του πολίτη προσφέροντας στοχευμένη φροντίδα και συμβουλευτική υποστήριξη στους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αναβαθμίσαμε και δημιουργήσαμε νέες κοινωνικές δομές (κέντρα κοινότητας, δημοτικά ιατρεία, κοινωνική κατοικία, Job Center, ξενώνα κακοποιημένων γυναικών κλπ).

Βελτιώσαμε την παροχή ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, και πολλαπλασιάσαμε τη διανομή τροφίμων.

Καταγράψαμε πιλοτικά τους αστέγους της Αθήνας και προχωρήσαμε σε σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης.

Οργανώσαμε δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και συμμετείχαμε σε δράσεις υποστήριξης όσων υφίστανται βία και διακρίσεις λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής καταγωγής ή θρησκείας.

Στήσαμε ψηφιακές πλατφόρμες για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών. Φέραμε στο ίδιο τραπέζι τοπική αυτοδιοίκηση, ιδρύματα, ιδιώτες, φορείς, ΜΚΟ.

Οικοδομήσαμε σε γερά θεμέλια την κοινωνική φροντίδα. Χρειάζεται όμως να εμβαθύνουμε κι άλλο, να επιμείνουμε, να την τελειοποιήσουμε.

Γι’ αυτό, ζητώ την ψήφο σας στον συνδυασμό του ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ «#athinaeisaiesi»

Γιατί «Αθήνα είσαι εσύ» – εσύ που μπορείς κι εσύ που θέλεις να μπορέσεις ξανά.