Ανοιχτή Επιστολή της Μαρίας Στρατηγάκη για ματαίωση διαγωνισμού ΕΣΠΑ

2012/10/03

Ανοιχτή Επιστολή για ματαίωση Διαγωνισμού ΕΣΠΑ

της Μαρίας Στρατηγάκη

τέως Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ;

Ο Δημόσιος Διαγωνισμός για τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων που καταπολεμούν τα στερεότυπα των φύλων και προωθούν την ουσιαστική ισότητα, ακυρώθηκε ξαφνικά χθες, Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012.

Προχθές (Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012) είχε δοθεί παράταση 10 ημερών στην προθεσμία υποβολής, η οποία έληγε την ίδια μέρα, μετά από δημοσίευμα για υποτιθέμενη ελλιπή δημοσιότητα του διαγωνισμού.

Τώρα η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε ότι:
Δεν χρειάζεται η προσπάθεια αλλαγής των έμφυλων στερεοτύπων μέσα από την τέχνη (εικαστικά, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, θέατρο και χορός).
Δεν χρειάζεται 100 καλλιτέχνες ή ομάδες καλλιτεχνών να προβληματισθούν για την ισότητα και να δημιουργήσουν, επωφελούμενοι/ες μάλιστα απευθείας μέσω του ΕΣΠΑ, χωρίς τη μεσολάβηση γραφείων συμβούλων ή άλλων μεσαζόντων.
Δεν πειράζει που πολλές δεκάδες καλλιτεχνών κοπίασαν, έκαναν έξοδα (πήραν εγγυητική τραπεζική επιστολή) και υπέβαλαν εμπρόθεσμα πρόταση.
Δεν πειράζει που το Υπουργείο παλινωδεί προκηρύσσοντας τον Ιούλιο, ενημερώνοντας την Ελληνική Βουλή στις 26 Σεπτεμβρίου, παρατείνοντας την προθεσμία στις 1 Οκτωβρίου και ακυρώνοντας το ίδιο Έργο στις 2 Οκτωβρίου.
Δεν πειράζει που το Έργο ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (μετά από 2 χρόνια προετοιμασίας και σχεδιασμού από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων) και αν ολοκληρωνόταν ο διαγωνισμός θα εξασφαλιζόταν η πολυπόθητη απορρόφηση του ΕΣΠΑ μέσα στο 2013.
Δεν πειράζει που θα χαθούν δια παντός οι πόροι από τον Άξονα του ΕΣΠΑ που προωθεί την ισότητα των φύλων, Άξονας που ήδη περικόπηκε πρόσφατα από μεταφορές κονδυλίων σε άλλα Υπουργεία.

Μήπως είναι αυτό η αρχή του ξηλώματος του Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013 που για πρώτη φορά ενσωμάτωσε σημαντικούς πόρους του ΕΣΠΑ;
Μήπως, τελικά, ενοχλεί ο ίδιος ο στόχος της ουσιαστικής ισότητας των φύλων;

Συμφωνούν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση;
Συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση;