Μήνυμα σχετικά με την αποχώρηση της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων

2012/07/18

18 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

Με αφορμή την ανακοίνωση του ονόματος της νέας Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων, Ζέττας Μακρή, η απερχόμενη Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, εκφράζει τις ευχές της για τη συνέχιση του έργου της ισότητας των φύλων και την ολοκλήρωση του «Εθνικού Προγράμματος για τη Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013» (βλ. ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 – ΙΟΥΝΙΟΥ 2012)

 

Στα δυόμιση χρόνια που πέρασαν και μετά από σημαντικές δυσκολίες γραφειοκρατικές και άλλες, μέσα στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, υλοποιείται το κυριότερο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η ίδρυση και λειτουργία 60 Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων για κακοποιημένες γυναίκες από τη Γραμματεία Ισότητας και από 44 Δήμους της χώρας. Για όλα αυτά έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

 

Ήδη λειτουργούν η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και τα 4 Συμβουλευτικά Κέντρα στην Αθήνα, την Πάτρα, το Ηράκλειο και τη Λαμία και αναμένεται στους προσεχείς μήνες να λειτουργήσουν τα υπόλοιπα, καθώς και οι ξενώνες των Δήμων.

 

Η νέα Γενική Γραμματέας με τη νομική παιδεία της, είναι βέβαιο ότι θα προωθήσει αποτελεσματικά τα 3 Σχέδια Νόμου που έχουν καταρτιστεί από Ειδικές Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές για:

  • Την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
  • Την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.
  • Την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου [και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ισότιμη αντιμετώπιση των Ελληνίδων μουσουλμάνων με την κατάργηση των σχετικών αναχρονιστικών διατάξεων του ισλαμικού νόμου (σαρία)].

 

Από τον Νοέμβριο του 2009 προωθήθηκε σημαντικά η Ισότητα των Φύλων με έργα καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτισμού, η ένταξη της ισότητας σε όλες τις δημόσιες πολιτικές και ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη συνέχιση της προσπάθειας για την Ισότητα των Φύλων, για το καλό των γυναικών, τώρα μάλιστα που αυτές πλήττονται ακόμα περισσότερο από την κρίση.